RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

На випадок тривалого відключення світла: як самостійно зробити олійну лампу - інструкція

Російська армія може завдати чергового масованого ракетного удару по Україні в районі Різдва, тобто 6-7 січня. Українські енергетики героїчно і швидко відновлюють руйнування в енергосистемі, але ризик залишитися надовго без електропостачання все ж таки є, тому альтернативні джерела світла залишаються актуальними.

"Апостроф" розповідає, як своїми руками зробити олійний світильник.

Олійний світильник світить за рахунок згоряння олії, він застосовувався з давніх-давен. Принцип його роботи схожий на принцип роботи гасової лампи: в ємність заливається олія, туди опускається гніт. Вільний кінець гнота підпалюється, і масло, піднімаючись по ньому, горить, даючи світло.

Для того, щоб зробити такий "освітлювальний прилад" знадобиться невелика банка з металевою кришкою, вата або бавовняний шнур для гноту. Можна використовувати і скручений шматочок натуральної тканини.

У банку потрібно налити рослинну олію, у кришці зробити отвір, і протягнути в нього скручену в джгут вату або шнур. Після щільного закручування кришки встановити світильник та запалити гніт. У міру згоряння олії її потрібно доливати, а гніт - підрізати та підтягувати.

Читайте також: На випадок відключення електрики: як запросто освітити кімнату підручними засобами

Для такого світильника можна використовувати як будь-яку рослинну олію, так і лампадну та мінеральну олію, а також мастило для швейних машин. У олію можна додати щіпку солі - вона витягне з олії вологу, що зменшить кіптяву.

Щоб знизити витрату олії, її можна розвести водою приблизно на третину, а потім просто доливати. Олія легша за воду і буде перебувати зверху.

Раніше "Апостроф" розповідав, як освітити кімнату і зробити чай без газу та електрики.