RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Весняний наступ ЗСУ: експерт допустив "кидок" у несподіваному напрямку

Простір між Маріуполем та Донецьком за умовно прямою лінією від Волновахи до Новоазовська є чудовим напрямком для удару з подальшим розрізанням угруповання ворога.

Про це "Апострофу" сказав військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, можна кинути певні військові сили на прорив, щоб вийти до Новоазовська, відрізавши північне та південне угруповання військ противника.

Читайте також: ЗСУ планують масштабний наступ навесні 2023 року: озвучено деталі

Другий можливий напрямок – це удар уздовж узбережжя Азовського моря. Але воно складніше, адже на цьому шляху ЗСУ мають звільнити Маріуполь, який окупанти поступово перетворюють на військову базу.

"Якщо говорити про напрямок через Волноваху, то на територіях між Маріуполем та Донецьком в бік Новоазовська немає великих угруповань військ противника та потужних оборонних укріплень ворога. Росіяни не готувались там до оборони. Сьогодні вони кинулись зводити оборонні укріплення навколо Маріуполя", - каже "Апострофу" Олег Жданов.

Але, за його словами, на тих прикордонних територіях є резерви ворога. У Новошахтинську є велика військова база ворога, на якій дислокується 150 мотострілецька дивізія. Це найновіша дивізія зс рф, яка стала в стрій лише у 2019 році. Там же дислокується 11 Кінгісепська інженерна бригада, і там же – база зберігання.

"Через Новошахтинськ, до речі, колись перевозили танки Т-62, які йшли на експорт. Тому там є військові об'єкти, але немає лінії оборони", - каже Жданов.

За словами Олега Жданова, який би напрямок для наступу не було б обрано, ЗСУ мають продовжувати завдавати ударів по скупченнях сил ворога та військовим об'єктам в окупованому Криму. Хоча, на думку Жданова, навряд чи окупанти тікатимуть в Крим, адже так званий Кримський міст не працює повноцінно. Основні вантажі йдуть поромом через Керченську протоку. І дуже повільно, бо погодні умови геть цьому не сприяють. Тому основні сили росіян відступатимуть саме на Мелітополь-Новоазовськ.

"Це боротьба за взяття в оточення сил ворога. Вона триває з березня минулого року. Але наразі, на жаль, ЗСУ не вдалося вирішити це завдання. Як ми неодноразово бачили, окупанти встигають вчиняти "жести доброї волі", тікаючи з позицій", - каже Жданов.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Таганрог на горизонті: який шлях оберуть ЗСУ для наступу