RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Таганрог на горизонті: який шлях оберуть ЗСУ для наступу

Для звільнення окупованих територій на півдні є як мінімум два шляхи

Для звільнення окупованих територій на півдні є як мінімум два шляхи Фото:

Глава ГУР Кирило Буданов заявив, що навесні українська армія готує серйозний наступ, аби завдати ворогові остаточної поразки та звільнити захоплені території. А військовий експерт, полковник Роман Світан, навіть припустив, що ЗСУ атакуватимуть в напрямку російського Таганрога, розрізавши сили окупантів і взявши в оточення величезне угруповання військ ворога. "Апостроф" звернувся за коментарями до військових експертів, аби спрогнозувати можливі сценарії весняного контрнаступу ЗСУ.

Навіщо нам Таганрог?

Те, що Новоазовськ, який знаходиться в 70 км від Таганрогу, це українське місто і воно має бути звільнене – жодних сумнівів не викликає. Проте ЗСУ повинні зупинитися на кордоні й не заходити на територію росії. І ось це – питання принципове.

"Навіщо нам Таганрог? Насправді Україна не буде проводити жодних військових операцій не території російської федерації, навіть якщо це будуть прикордонні райони. Про фізичну присутність ЗСУ на території рф – не може бути й мови. Для влади України це принципова позиція. Нам треба звільняти наші території, а російські нам не потрібні. Україна вийшла на той рівень, коли нам допомагають "певні сили", назвемо їх як завгодно, які якимось чином можуть здійснити "вплив" та спричинити "інцидент" і на аеродромі в Енгельсі, і на ще якихось об'єктах. Але жодної фізичної присутності наших підрозділів на території росії", - каже "Апострофу військовий оглядач, координатор групи "Інформаційний спротив Олександр Коваленко.

Але це не означає, що не може трапитись якийсь "інцидент" на трасі Е-58 Таганрог-Маріуполь, чи на мосту в районі Ломакіно.

"Як, наприклад, стався "інцидент" на Кримському мосту, в результаті чого автомобільна та залізнична секції фактично не працюють. Але, якщо говорити про цей напрямок, то він має трапитись вже після звільнення Бердянська чи якоїсь іншої південної локації з виходом до Азовського моря", - переконаний Коваленко.

Військовий експерт Олег Жданов погоджується з ним, додаючи, що ЗСУ зможуть здійснити такий сценарій з ударом в бік Таганрогу навіть без виходу на саме місто.

"Для цього необхідні лише засоби вогневого ураження, які дістануть до "місточка" на трасі Таганрог-Маріуполь через Міуський лиман, або ж дістануть і до самого Таганрогу", - каже Жданов.

Читайте також: Прогнозів багато: політик розповів, якою буде війна 2023 року

Через Волноваху чи Маріуполь?

Якщо подивитися на карту, то простір між Маріуполем та Донецьком за умовно прямою лінією від Волновахи до Новоазовська видається чудовим напрямком для удару з наступним "розрізанням" угруповання ворога. І, з точки зору дилетанта, нема нічого простішого, ніж кинути певні військові сили на прорив, щоб вийти до Новоазовська, відрізавши північне та південне угруповання військ противника.

Другий можливий напрямок – це вздовж узбережжя Азовського моря. Але він складніший, адже на цьому шляху ЗСУ спочатку мають звільнити Маріуполь, який окупанти поступово перетворюють на воєнну базу.

"Якщо говорити про напрямок через Волноваху, то на територіях між Маріуполем та Донецьком в бік Новоазовська немає великих угруповань військ противника та потужних оборонних укріплень ворога. Росіяни не готувались там до оборони. Сьогодні вони кинулись зводити оборонні укріплення навколо Маріуполя", - каже "Апострофу" Олег Жданов.

Але, за його словами, на тих прикордонних територіях є резерви ворога. У Новошахтинську є велика військова база ворога, на якій дислокується 150 мотострілецька дивізія. Це найновіша дивізія зс рф, яка стала в стрій лише у 2019 році. Там же дислокується 11 Кінгісепська інженерна бригада, і там же – база зберігання.

"Через Новошахтинськ, до речі, колись перевозили танки Т-62, які йшли на експорт. Тому там є військові об'єкти, але немає лінії оборони", - каже Жданов.

Читайте також: Гноми атакують: навіщо окупантам танки Т-62

Проте Олександр Коваленко переконаний, що прорив на тому напрямку має значні застереження для ЗСУ. І в першу чергу тому, що Новоазовськ окупованого з 2014 року.

"Там все напічкано мінними полями та лініями оборони. Тобто там дуже складно вести стрімкі наступальні дії. Але якщо говоримо про отаке "розрізання", з виходом ЗСУ на Новоазовськ, то в цьому є великі ризики. Адже в Маріуполі є суттєві сили окупантів, з Донецька їх можуть нагнати, і назустріч – з росії теж можуть підійти значні сили ворога. Тому для ЗСУ буде великим ризиком опинитися в оточенні. І якщо не буде оточення Маріуполя силами ЗСУ, якщо не буде повного нашого вогневого контролю над трасою, що веде з Бердянська до Маріуполя і далі до Новоазовська – то становище Сил оборони (у разі гіпотетичного прориву до Новоазовська) може стати дуже складним", - стверджує Коваленко.

Він підкреслює, що більш важливо мати повний вогневий контроль над основною логістичною артерією та логістичним вузлом – Мелітополем.

"Фактично цей вогневий контроль на сьогодні вже є. Але було б набагато краще, якби він був більш потужним. А це можливо лише тоді, коли лінію фронту буде переміщено далі на південь. Тобто для цього мають бути звільнені населені пункти Токмак, Василівка, а бажано ще й Михайлівка. А коли ЗСУ отримають повний вогневий контроль над Мелітополем, то вони матимуть й повний вогневий контроль над трасою М-14 Мелітополь — Бердянськ – Маріуполь. Тоді можна буде казати про якісь дії ЗСУ в напрямку Новоазовська. Адже через Маріуполь ми не зможемо перестрибнути. І тому якщо вже згадувати про Новоазовськ, то по дорозі до нього принаймні треба взяти в оточення Маріуполь", - переконаний Коваленко.

Зазначимо, що у своїх прогнозах та коментарях багато експертів підкреслюють важливість позбавлення ворога логістичних маршрутів постачання зброї та боєприпасів. І не важливо, про який напрямок чи ділянку фронту при цьому йдеться.

Крим піде "паралельно"?

За словами Олега Жданова, який би напрямок для наступу не було б обрано, ЗСУ мають продовжувати завдавати ударів по скупченнях сил ворога та військовим об'єктам в окупованому Криму. Хоча, на думку Жданова, навряд чи окупанти тікатимуть в Крим, адже так званий Кримський міст не працює повноцінно. Основні вантажі йдуть поромом через Керченську протоку. І дуже повільно, бо погодні умови геть цьому не сприяють. Тому основні сили росіян відступатимуть саме на Мелітополь-Новоазовськ.

"Це боротьба за взяття в оточення сил ворога. Вона триває з березня минулого року. Але наразі, на жаль, ЗСУ не вдалося вирішити це завдання. Як ми неодноразово бачили, окупанти встигають вчиняти "жести доброї волі", тікаючи з позицій", - каже Жданов.

Олександр Коваленко вважає, що добряче нищити військові об'єкти ворога на тимчасово окупованому українському півострові ЗСУ зможуть лише тоді, коли вийдуть на адмінкордони Криму.

купанти стягнули на півострів величезну кількість військових ресурсів і там багато об'єктів, які можуть забезпечувати війська рф на півдні силами та засобами, навіть якщо Кримський міст не працюватиме взагалі. Тому перше завдання – це повне знищення Кримського мосту та припинення постачання по ньому. Друге – це виснаження військових можливостей окупантів на півострові шляхом постійного вогневого впливу. Для цього військові об'єкти окупантів мають бути повністю в радіусі ураження ствольної та реактивної артилерії ЗСУ. На цей час ЗСУ не мають змоги здійснювати постійний такий вогневий вплив", - пояснив "Апострофу" Олександр Коваленко.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів