RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Єпіфаній провів у Лаврі різдвяне богослужіння: фото, відео та всі подробиці

Святкове богослужіння з нагоди Різдва Христового 7 січня провів предстоятель Православної Церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній у стінах Успенського собору Києво-Печерської Лаври. Вперше за історію України представники ПЦУ на чолі з митрополитом Епіфанієм молились у день Різдва Христового в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври з дозволу Міністерства культури та інформаційної політики.

"Апостроф" вів онлайн-трансляцію історичної події - Божественної літургії ПЦУ в Успенському соборі.

12:05 Митрополит Епіфаній закінчив Різдвяне богослужіння

11:36 Епіфаній на богослужінні висловив упевненість у перемозі України у війні з РФ: "Ми не бажали цієї війни. Як народ ми прагнули мирно жити, маючи згоду з усіма. Але ворог підступно порушив мир і вторгся на нашу землю, проливаючи кров, сіючи смерть, бажаючи знищити нашу державність".

Митрополит сказав, що ворог обов'язково зазнає поразки у війні, "оскільки правда на нашому боці, а там де правда, там Бог, а з Богом ми безсумнівно переможемо". За його словами, зруйнувавши плани "кремлівського тирана", українці вже досягли моральної перемоги.

11:17 Міністр культури Олександр Ткаченко відкинув звинувачення УПЦ МП у тому, що два храми Києво-Печерської лаври нібито вирішили захопити силою. Він зазначив, що процедура повернення Успенського та Трапезного соборів державі відбувалася законно: "Це нормальна юридична прозора практика повертання храмів у повне користування Української держави. Там жодного захоплення нема".

11:02 Різдвяний світанок в український Лаврі.

10:47 Істерика за порєбріком.

10:39 Різдвяна служба ПЦУ в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври може бути не останнім богослужінням, каже голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський:

"Лавра належить державі і держава дає можливість служити в ній, це її вибір, це її рішення. Думаю, що це далеко не останній раз, коли ПЦУ буде служити в соборах Лаври. Очевидно монастирська братія, і не тільки Києво-Печерської лаври, будуть вирішувати: чи вони будуть належати до Московського патріархату чи – як це є настрій серед багатьох священиків, духовенства, серед монашества – вони цей зв’язок перервуть".

10:24 А ось і Паша "Мерседес". Пишуть, що його не пустили.

10:21 "Не може добро і зло співіснувати у світі, свобода і рабство не поєднуються одне з другим. Зараз час найважчих випробувань для України. Ворог увірвався на нашу землю, диявольська злість та заздрість змусили ворога розпочати війну, в якій він буде уражений. Адже правда – на нашому боці", - сказав голова ПЦУ сьогодні під час святкового богослужіння.

10:08 Перед собором стоїть екран, де йде трансляція Богослужіння.

10:00 Поліції допомагає в забезпечені безпеки авіаційна безпека. Саме вони встановили рамки та перевіряють людей.

09:56 Контроль на вході в Лавру був за паспортами або додатком "Дія".

09:52 Вже до храму не зайти, люди стоять на вулиці.

09:42 За словами кореспондента "Апострофа", Успенський собор забитий людьми. Багато військових у формі прийшло, журналістів світових ЗМІ, виставлено кордони поліції, рамки, всіх на вході ретельно перевіряють. Ну і люди радіють у розмовах між собою, що в Лаврі нарешті звучить українське слово. Судячи з цвяхів на стінах, зі стін Успенського собору зняли деякі ікони.

09:35 На думку глави ПЦУ, Росія розсиплеться на частини, і відповідно це також вплине на єдність РПЦ: "Не буде єдиної російської православної церкви, будуть шматки цієї церкви. Залишиться РПЦ, яка не матиме вирішального впливу загалом на православ'я. Вони цього прагнули довгий час, але не досягли і зазнають краху, бо так історично склалося, що першим у Вселенському православ'ї є Константинопольський патріархат".

За його словами, російська влада виділяла на РПЦ "шалений ресурс", а відділ зовнішніх відносин церкви є частиною ФСБ, яка працює через церкву і впливає на різних континентах у різних країнах не лише на церковне питання, а й на інші важливі питання.

09:28 Не всі ще в курсі, що відбулося.

09:21 Багато нардепів та інших політичних діячів в Лаврі. Також у храмі зараз представники всіх світових ЗМІ.

09:15 Митрополит Єпіфаній розпочав Богослужіння. Успенський собор заповнений журналістами та парафіянами. Перед початком служби у храмі виконували українські колядки "Нова радість стала" та "Добрий вечір тобі, пане господарю".

09:05 Людей дуже багато.

08:57 Під Києво-Печерською Лаврою зранку багато поліції та Нацгвардії. Вони перевіряють документи у тих, хто хоче потрапити на перше богослужіння ПЦУ у головному храмі монастиря – Успенському.

Читайте також: Не варто применшувати значення того, що сталося: Епіфаній висловився про ситуацію з Лаврою

Історична значимість цієї події полягає в тому, що Успенський собор із Трапезною церквою з початку 2023 року повернули у власність держави після довгих років користування ними Московським патріархатом. Відтепер у стінах собору лунатиме українська молитва на Різдво.

"У суботу, 7 січня 2023 року, з нагоди свята Різдва Христового Предстоятель Православної Церкви України та Священноархімандрит Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолить урочисте Богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Запрошуємо на спільне молитовне відзначення події Різдва Христового у визначній святині українського народу", - повідомили в пресслужбі Київської МитрополіїУкраїнської Православної Церкви (ПЦУ).

Раніше "Апостроф" повідомляв, що два головні храми Києво-Печерської Лаври закрили для УПЦ Московського патріархату.