RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Різдво Христове 2023: що не можна робити 7 січня

У суботу, 7 січня, деякі українці відзначають одне з найбільших християнських свят, Різдво Христове за юліанським календарем, яке, як і багато церковних свят, має свої суворі заборони.

"Апостроф" пише, що не можна робити у світле свято Різдва Христового.

Практично у будь-яке велике релігійне свято церква забороняє працювати, причому дане "табу" поширюється як на важку роботу, так і на будь-які господарські справи вдома, крім найнагальніших.

Читайте також: На успіх, на гроші і на нареченого: як правильно ворожити в ніч на Різдво

Тобто християнам необхідно встигнути зробити всі справи заздалегідь, а свято провести в церкві за молитвою подяки і в колі рідних, оскільки це сімейне свято.

За святковим столом потрібно скуштувати кожну страву, причому залишати порожні тарілки після себе не можна, у кожній потрібно залишити шматочок хліба.

Господарю будинку не можна вставати з-за столу раніше за гостей - наші предки вважали, що це до бідності.

За святковий не можна сідати в темному, старому та брудному одязі, щоб біда не прийшла в будинок, краще віддати перевагу вбранню у світлих тонах.

У цей день не можна стригтися, купатися, а подружжю не варто кохатися.

Не дозволяється в цей день виходити з дому до світанку, різати худобу, полювати та рибалити.

Також традиційно не можна лаятись, бажати комусь зла, сваритися з рідними та близькими. А церква дуже не заохочує ворожіння, причому не лише цього дня, а взагалі.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський у своєму привітанні зазначав, що на Різдво не можна одягати темний, старий, поношений одяг, але з 24 лютого 2022 року українці вже не в білому одязі та борються з чорними силами.