RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Ворог безперервно штурмує: журналіст розповів про бої в Соледарі

Воїни 46-ї окремої десантно-штурмової бригади захищають Соледар: вісім діб вони ведуть безперервну контактну битву на ближніх дистанціях.

Про це у Facebook повідомив журналіст Юрій Бутусов.

Читайте також: Не візьмуть навіть до весни: ЗСУ вибили ворога з позицій під Бахмутом

"Соледар - морозний, але тут не помічаєш холод, життя проходить або в теплих підвалах або перебіжками до позицій і укриттів, тут вирує адреналін війни, і тільки братерство і повага дозволяє долати страх. Постійно чути або розриви, або стрілецьку зброю. У розбитому місті штурмові групи ведуть бої на дистанціях 20-30 метрів, всі пересуваються від будинку до будинку зі зброєю напоготові, тому що ворог постійно намагається знайти шпарини та вклинитися", - розповідає про ситуацію він.

Бутусов зазначає, що під час перестрілок шокують місцеві жителі, дехто вигулює у дворі собаку, коли поруч цокотять з усіх боків, і кулі свистять на всі боки, поливаючи стіни.

"Ніяк не звикну з Сіверодонецька, що є люди, які навіть коли снаряди розбивають власний будинок, і йде стрільба впритул, намагаються подовжити своє мирне життя як ніби війна їх не торкнеться, якщо вони будуть старанно її не помічати. Живуть місцеві завдяки допомозі гуманітарних організацій, які завозили до Нового року та своїм запасам, зв’язку нема. Наші бійці підгодовують тих, хто звертається за допомогою", - продовжує Бутусов.

Він нагадав про те, що російські війська щодня продовжують штурм Соледару, починаючи з 27 грудня.

"Штрафбати Путіна" з ПВК Вагнер та російські повітряно-десанти війська намагаються вибити місто, яке захищає 46 аеромобільна бригада. Важко описати словами, як чітко та професійно б'ються десантники, як кожен із них постійно та безперервно зайнятий бойовою роботою”, - розповів він.

Бутусов також повідомляє про те, що втрати окупантів у цій точці важко порахувати.

"Штурмові групи російських зеків та добровільних найманців йдуть вперед до повного знищення. Їх засилають одночасно з різних боків вдень та вночі, щоб за будь-яку ціну просуватись вперед, незважаючи на точну стрільбу десантників, у більшості з яких на особистому рахунку є вже чимало знищених окупантів. Наша артилерія, танки та ракети завдають точні кореговані удари. Росіяни намагаються подавити нашу смертоносну артилерію, застосовують дрони Ланцет", - зазначив журналіст.

Він наголошує, що РФ потрібний політичний успіх: вони хочуть захопити українське місто, щоб показати, що мобілізація дозволила Путіну переламати хід війни.

"На цей момент ворог з трьох боків просунувся у місто. Більша частина Соледара під нашим вогневим контролем, але противнику вдалось зайти в забудову. Разом з тим, оборона міста залишається ефективною, 46-та бригада діє продумано, усі діі виважені і чіткі, бійці повністю довіряють своїм командирам. 46-та бригада заслуговує, на мій погляд, найвищого визнання, об’єктивної оцінки потребують ті, хто не надав десантникам необхідної підтримки. Наше командування бачить обстановку, бачить загрози з флангів, багато робиться для посилення оборони. У нас багато сил у цьому районі, є проблеми з керованістю в певних місцях, але вони вирішуються командирами, які розуміють, що саме від них залежить доля битви за Соледар", - детально розповів про ситуацію журналіст.

Раніше ми публікували відео бійців ЗСУ з найгарячішої точки на фронті.