RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Де контрнаступ, а де оборона: актуальні карти бойових дій в Україні

Продовжуються важкі бої в Соледарі та під Бахмутом. На півдні Росія намагається помститися за удар по своїх військових у Макіївці.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Контрнаступ на сході Харківської та заході Луганської областей

10 січня українські війська продовжили наступати на лінії Сватово-Кременна. Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що російські війська ведуть обмежені контратаки біля Сватового, намагаючись відвоювати втрачені позиції.

Один із російських військових блогерів повідомив, що російські війська атакували українські позиції в районі Площанки, підтверджуючи, що росіяни втратили позиції у Кремінної. Український Генштаб повідомив, що українські війська відбили російські атаки поблизу Червонопопівки (6 км на північ від Кремінної) та Білогорівки (10 км на південь від Кремінної).

Бої на Донбасі

Представник Східної групи військ України Сергій Череватий повідомив, що станом на 10 січня ПВК "Вагнера" зосередила у Соледарі свої найбоєздатніші сили. Ідуть запеклі бої.

10 січня російські війська продовжили наземні обстріли Бахмута та його околиць. У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили атаки на сам Бахмут і на південь від Бахмута в районі Клищіївки (7 км на південний захід), Курдюмівки (12 км на південний захід) та Майорська (20 км на південний захід).

Також 10 січня росіяни продовжили наземні атаки вздовж західних околиць Донецька. У Генштабі України заявили, що українські війська відбили російські атаки поблизу Водяного (на північно-західній околиці) та Мар'їнки та Побєди (на південно-західній околиці). Російський військовий блогер стверджував, що російські війська атакували з-під Новомихайлівки (на південь від Донецька) у бік Перемоги, приблизно за 4 км на південь від Мар'їнки.

Читайте також: "Націоналізація" квартир на окупованих землях та нові спроби штурму на Донбасі: зведення Генштабу на ранок 11 січня

Південний напрямок

Українське джерело стверджує, що українські сили збили російський ударний гелікоптер Ка-52 поблизу Херсона. Російський військовий блогер заявив, що російські війська вдарили по скупченню українських силовиків із 200 осіб у місті Херсон та завдали великих втрат. ISW не спостерігав візуального підтвердження цієї інформації.

Російське військове керівництво намагається подати подібні заявлені удари по районах українського зосередження як "відплату" за український удар по російських позиціях у Макіївці області 31 грудня.

Українські офіційні особи повідомляли, що 10 січня російські війська продовжували зосереджуватись на утриманні окупованих рубежів у запорізькому напрямку. Глава Запорізької області Олександр Старух 9 січня заявив, що сувора зимова погода підвищує ймовірність інтенсивної бойової розвідки Росії на лінії фронту у Запорізькій області.

Російська окупаційна влада продовжує відновлювати Керченський міст. 10 січня російська окупаційна влада оголосила, що заклала перший новий проліт західного (лівого) автомобільного мосту. Окупаційна влада заявляє, що планує завершити ремонт автомобільного мосту до березня 2023 року.

Як повідомляв "Апостроф", керівник окружного відділення республіканської партії Нью-Йорк (США) Борис Пінкус поділився своїми прогнозами майбутнього війни в Україні.