RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

До 40% тепла або до 632 грн на місяць: як вентиляція у квартирах "краде" гроші українців

Українці можуть втрачати у своїх квартирах і будинках до 40% тепла через неналежний стан вентиляції, яка пропускає в помешкання холодне повітря з вулиці.

Про це розповів Obozrevatel.

За розрахунками, від ціни за опалення житлового приміщення, наприклад, квартири площею 70 квадратів втрати тепла через вентиляцію можуть становити близько 632 гривні на місяць.

Читайте також: Через відключення світла в Україні зросла кількість вибухів у квартирах: як уникнути

Однак варто зауважити, що самостійне утеплення вентиляційного каналу небезпечне, оскільки це може призвести до накопичення чадного газу, якщо ви користуєтеся газовою плитою або котлом. Чадний газ не має спеціальних домішок із запахом, як побутовий, тому відчути її неможливо, але наслідки отруєння ним можуть бути смертельними.

Найчастіше втрати тепла через вентиляцію стаються тоді, коли її проєктування було помилковим. Так, холодне повітря ззовні потрапляє всередину. Ви можете це перевірити: притуліть долоні до вентиляційного каналу і відчуйте, чи надходить холод з неї.

Якщо ви відчули, що з вентиляції йде холод, то можете купити рекуператор тепла, який забезпечує вентиляцію, але не пропускає повітря з вулиці. Рекуператор коштує близько 5 тисяч гривень.

Разом з цим найдієвіший метод у такому випадку - це утеплення всього приватного чи багатоквартирного будинку. Утеплення окремих квартир лише зміщує точку роси й спричиняє появу пліснями чи мікротріщин у стінах.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як позбутися конденсату на вікнах раз і назавжди.