RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Наступу Росії у 2023 році не буде: західні аналітики знайшли головну причину провалу Кремля

Нові наступальні операції Росії на сході України в 2023 році малоймовірні через нездатність оборонно-промислової бази РФ подолати дефіцит боєприпасів. Вже зараз добова інтенсивність артилерійського вогню окупантів зменшилася на 75%, що є мінімумом з 24 лютого 2022 року.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначили, що, ймовірно, російські війська зменшили обстріли внаслідок скорочення поставок або, можливо, переглядають свою тактику. Окупанти вичерпали свої запаси 122-мм та 152-мм калібру та інші резерви влітку 2022 року, сподіваючись, що інтенсивні артилерійські атаки призведуть до швидших результатів.

"РФ тепер має перекидати додаткові снаряди з тилових районів і закуповувати додаткові боєприпаси в іноземних держав, щоб протидіяти тій нестачі, що призведе до зниження темпу стрільби", - вважають експерти.

Аналітики додали, що навіть у самій РФ дедалі частіше визнають, що фундаментальні проблеми, такі як дефіцит боєприпасів та нездатність забезпечення військ, серйозно перешкоджають проведенню наступальних операцій.

Читайте також: Далі кордону не пройдуть: генерал розповів про готовність військових відбити атаки з Білорусі

Ключові висновки аналітиків ISW за 11 січня:

  • Міністерство оборони РФ оголосило 11 січня, що начальник Генштабу генерал Валерій Герасимов обійме посаду командувача окупаційних військ у рамках масштабної перестановки російського командного складу для війни в Україні.
  • Призначення Герасимова, ймовірно, має на меті підтримати намічені рішучі військові зусилля Росії у 2023 році, ймовірно, у формі відновлення наступальних операцій.
  • Підвищення Герасимова та російського Міноборони над Суровікіним, фаворитом Пригожина та фракції силовиків, ймовірно, частково було політичним рішенням відновити першість російського Міноборони у внутрішній боротьбі за владу.
  • Нездатність російської оборонно-промислової бази вирішити проблему нестачі боєприпасів, ймовірно, перешкоджатиме можливості російських військ підтримувати наступальні операції на сході України у 2023 році.
  • Президент України Володимир Зеленський вкотре заявив, що поновлення російської наступальної операції з боку Білорусі залишається малоймовірним.
  • Російські війська не захопили Соледар, незважаючи на недавнє просування.
  • Повідомляється, що президент РФ Володимир Путін таємно помилував російських засуджених, котрі воювали у складі ПВК "Вагнер", потенційно ще більше дозволяючи найманцям діяти безкарно на фронті.
  • Російські війська продовжували обмежені контратаки біля Сватового, а українські війська продовжували контрнаступальні дії поблизу Кремінної та завдавали ударів по тилах Луганської області.
  • Російські війська проводили наземні удари по всій лінії фронту Донецької області.
  • Українські офіційні особи повідомили, що російські війська виводять ключові активи та реструктуризують логістичні мережі на півдні України через українські удари.

Як повідомляв "Апостроф", голова Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов анонсував масштабний наступ ЗСУ навесні 2023 року . "Найспекотнішим", за його словами, стане березень.