Взимку та навесні майже всі новоспечені городники й садівники часто навідуються у спеціалізовані магазини, щоб купити ґрунт для розсади, тоді як досвідчені дачники вміють готувати його самостійно.
Про це вони розповіли "Апострофу".
Купити готовий ґрунт у магазині - це зручно, проте ми не можемо бути впевненими в його якості, оскільки у продажі часто буває перероблений ґрунт із промислових теплиць, у якому немає поживних речовин, а натомість чимало патогенів.
Читайте також: Посівний календар 2023: коли і що краще садити в січні
У зв'язку з цим дачники рекомендують не витрачати зайві гроші, не ризикувати, а приготувати ґрунт самостійно. Для цього знадобиться земля з власного городу, бажано обирати ґрунт із грядок часнику або цибулі, оскільки він найпоживніший і родючий.
Якщо потрібно приготувати ґрунт для сортового насіння, то вам знадобляться такі пропорції: торф (50%), біогумус (20%), ґрунт зі своєї ділянки (20%) та компост (10%). Коли ж треба висадити гібридний посадковий матеріал, беруть торф (40%), біогумус (30%), ґрунт із городу (20%) та компост (10%).
Раніше "Апостроф" повідомляв, чому не варто викидати яєчну шкарлупу.