RU  UA

У Херсоні все ще дуже багато мін: журналіст про складну ситуацію в місті та області

У неділю, 15 січня, ЗС РФ завдали чергових ударів по Херсону, за день з міста евакуюються до ста людей. Зараз у Херсоні проживає близько 60 тисяч людей, тобто п'ята частина від довоєнної кількості.

Про це розповів редактор сайту "Мост" Сергій Нікітенко в ефірі Апостроф TV.

З Херсона курсують евакуаційні потяги до Києва та Хмельницького. Прямо в потязі людям видають матеріальну допомогу, по приїзді поселяють, не кидають напризволяще.

"Виїжджають неохоче, хіба з тих районів, які щільніше обстрілюються – Корабел, Антонівка, часто переїжджають просто в безпечніші, на думку місцевих, мікрорайони, але таких насправді немає, прилітає скрізь, навіть у віддалені Таврійський та Північний мікрорайони. Зранку люди у мікрорайонах виходять на вулицю, до обіду їх там дуже багато, потім менше, а центр пустіє після другої. Пообіді можна не зустріти жодної людини", - розповів журналіст.

Він додав, що з Лівобережної частини Херсонщини люди намагаються через Крим, Росію та країни Балтії повернутися в Україну, навіть на Херсонщину. Окупанти проводять жорсткі заходи фільтрації, за час проїзду через Росію таке може статися кілька разів. Виїхати через Василівку просто так неможливо - окупанти вимагають грошей.

Читайте також: Ніколи такого не бачили: як Херсон приходить до тями після деокупації

Як Херсон, так і вся область, в тому числі її північні райони, звільнені кілька місяців тому, залишаються дуже замінованими.

"Дуже багато снарядів та мін досі є навіть у Високопіллі та Великій Олександрівці на півночі Херсонщини. Заміновані будівлі лишаються і в обласному центрі – нещодавно сапери витягнули лише з одного кабінету адмінбудівлі 4 кг вибухівки в тротиловому еквіваленті. Звісно, лишаються небезпечними і сільськогосподарські угіддя, розміновувати які доведеться ще дуже довго", - розповів Сергій Нікітенко.

Як розповідав "Апостроф", у ніч на 8 січня росіяни обстріляли Херсон запалювальними снарядами.