RU  UA

Що потрібно Україні для перемоги над Росією: експерт перерахував види техніки

Україні, окрім бронемашин від західних партнерів, дуже необхідні важкі танки Leopard 2. Оскільки вони дієві під час наступу виключно у тандемі.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий аналітик, ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман.

Читайте також: Яким може бути великий наступ росіян у 2023 році в Україні: в ISW назвали кілька сценаріїв

Так він прокоментував те, що передачу німецьких танків Leopard 2 не погодили.

За словами експерта, всі сподівалися, що буде зроблений такий "потужний кулак", де будуть танки і все те, що ці танки супроводжують. Але супровід є, а танків немає.

"Ці бронемашини, які нам передають наші партнери з Америки, з Канади, зі Швеції, вони використовуються при наступі разом з танками. Само по собі бойова машина піхоти, якщо вона без танка, наступати не може... Я ну розумію, як наш Генштаб буде приймати рішення наступати. Ще мають передати перероблені танки Т-72, ми дуже сподіваємось на танки Challenger", - зазначив він.

Військовий аналітик припускає, що Польща зважиться, і передасть танки Leopard під час війни, всупереч закону про те, що це можливо виключно за погодження з Німеччиною.

Також Україна сподівається і на іншу техніку. Зокрема, що, можливо, Сполученні Штати приймуть рішення про передачу нам бойових танків Abrams.

Необхідна далекобійна зброя для того, щоби нищити склади, логістичні центри та пункти керування збройними силами Російської Федерації, які знаходяться на лінії фронту.

"Вони пересунули свої штаби від лінії фронту більш ніж на 100 кілометрів, так саме як і склади. Якщо у нас буде далекобійна зброя, їм доведеться пересунути ці штаби, склади та інші логістичні центри ще на більшу відстань до 300-400 кілометрів. З такої відстані керувати військами безпосередньо на лінії фронту неможливо", - зауважив він.

Але для того, щоб українська армія просувалася вперед, окрім танків, потрібні літаки. Так, чотири гелікоптери Apache можуть знищити за один виліт до 70 одиниць середньої та важкої техніки супротивника, залишаючись неушкодженими, бо в них багато систем захисту.

"Дай Бог, щоб нам дали Apache. Можливо Британія передивиться свої умови постачання танків, і це буде не 14, а набагато більше. В Британії приблизно 300 таких танків (Challenger), але вони збираються взагалі згортати свою танкову програму, тому що вони вважають, що в їхніх бойових діях їм танки не потрібні, а гроші, які вони витрачають на танки, краще використовувати на кібербезпеку. Так що, якщо будуть не Leopard, то будуть не гірше танки Challenger 2, і в них є цікава особливість - те, чого немає в жодному іншому танку у світі - туалет", - наголосив Олексій Гетьман.

Нагадаємо, російське окупаційне військо стягує в Нову Каховку на Херсонщині військову техніку й особовий склад, однак невідомо, до чого саме готується ворог: власного наступу чи відбиття контрнаступу ЗСУ.