RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Прийшов на роботу – отримав повістку: нюанси нових правил військового обліку у 2023 році

Нові правила військового обліку в Україні вплинули й на роботодавців та їхніх співробітників: тепер військовозобов'язаним громадянам можуть видавати повістки за місцем роботи.

Про це йдеться в постанові Кабміну №1487 від 30 грудня 2022 року.

Відтак вести військовий облік на місцях роботи повинні працівники служби персоналу чи служби управління персоналом, а видавати повістки - це обов'язок керівника.

Читайте також: До військкомату можна не йти? Українцям пояснили суть оголошень про мобілізацію у під'їздах

Як тільки керівники держорганів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій отримали розпорядження від Територіальних центрів комплектування (ТЦК), що треба оповістити призовників, військовозобов'язаних і резервістів про їхній виклик до ТЦК, то вони повинні:

  • видати наказ (розпорядження) про оповіщення призовників, довести його до відома таких осіб під особистий підпис у частині, що стосується їхнього прибуття до відповідного ТЦК, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки;
  • вручити повістки про явку за викликом до ТЦК чи іншого органу (за наявністю);
  • проконтролювати результати оповіщення та прибуття призовників, військовозобов'язаних та резервістів до відповідного ТЦК, органу СБУ, підрозділу СЗР.

Якщо цього не зробити, то керівник отримає штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а посадовці – від 200 до 300 НМДГ. За повторне порушення протягом року чи вчинення його в особливий період штрафи сягатимуть від 200 до 300 НМДГ для громадян і від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів для посадових осіб.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чи можуть українців викликати до ТЦК телефоном.