RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Не замінять артилерію: чому дрони-розвідники дуже важливі на полі бою

Найновіший український безпілотник Shark продемонстрував свої виняткові можливості у більш ніж складних умовах реального бойового використання на Донбасі, але майже 90% із необхідних сьогодні на фронті БПЛА – це саме розвідувальні дрони, саме ті апарати, які збирають та передають всю необхідну інформацію.

Про це "Апострофу" розповів офіцер групи радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби окремого батальйону безпілотних авіакомплексів сил ТРО ЗСУ Володимир Шульга.

За його словами система скидання ВОГ на ворогів працює, але вона малоефективна без уніфікації.

Читайте також: "Очі та Жало": "Мадяр" показав епічне відео розгрому окупантів в окопі

"Це працює, це видовищно, але це - аматорство. Це не промислові підходи і не системне застосування. Я не кажу, що це погано. Я кажу про те, що потрібна система. Адже питання в тому, що якщо таке використання дронів має бути ефективним, то і дрони для цього мають бути спеціальні, військові, із тими характеристиками, про які вже говорилось. І в першу чергу – протистояння РЕБ ворога. Тобто це мають бути відповідні сертифіковані БПЛА, до яких є відповідні боєприпаси, постачання яких налагоджене до військових підрозділів, розроблена та відпрацьована методика їх використання. Якщо говорити про дрони-камікадзе, то це мають бути апарати перевірені, допущені до бойового застосування, з визначеним типом вибухової частини. І знову ж таки – мають бути підготовлені екіпажі, які будуть фахово це використовувати на полі бою", - каже Шульга.

Він також переконаний, що жоден дрон-камікадзе не замінить якісного удару артилерії.

"Тому на 90% - дрони є системою розвідки, наведення, коригування ударів і збору інформації про влучання. Це те, що стосується фронту загалом. Для більш локальних військових операцій, де є вуличні бої, в міських локаціях, потрібні маленькі "квадріки", промислові високоякісні дрони", - каже Шульга.

Але, за його словами, є головні критерії всіх розвідувальних дронів.

"Вони мають бути стійкими до РЕБ, мати високоякісне "начиння", технічну базу та сертифікацію принаймні в країнах НАТО. Це коштує чималих грошей. І отут політики можуть і повинні допомогти відшукати ці кошти. Ну, і щоб Україна отримала, наприклад, американські безпілотні системи типу "Грей Хоук" – ударні безпілотники найвищого класу", - переконаний Шульга.

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" "Армія дронів" - це звучить гарно, але її не повинні створювати політики - офіцер ЗСУ