RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

РФ розганяє в Україні новий фейк про повістки

У Росії прокремлівські пабліки поширюють фейкову новину про те, що в Україні нібито повістки вручають підліткам. Для підтвердження навіть фото документа підробили.

Про це повідомляє Telegram-канал Spravdi.

Читайте також: Бронь від мобілізації не вічна: у яких випадках працівників підприємств можуть забрати до армії

Так, на фото "повістка" нібито видана 8 січня 2023 року Степаненку Олегу Васильовичу 2006 року народження, який проживає у Білій Церкві Київської області.

Журналістський аналіз фактчекінгового проєкту StopFake засвідчив, що фото опублікованого документа є підробкою. Про це говорять такі ознаки:

  • "повістка" не відповідає офіційно затвердженому зразку;
  • неправильні назви граф, які потрібно заповнювати під час вручення документа, а частина інформації відсутня, зокрема, про те, коли потрібно з’явитися до ТЦК;
  • згадується назва "військовий комісаріат", тоді як з 2021 року військкомати перейменували на терцентри комплектування та соцпідтримки", а військові комісари звуться "керівниками ТЦК";
  • на печатці вказано код ЄДРПОУ 09620951, що належить Кіровоградському об’єднаному міському військовому комісаріату.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, кого не повинні призивати до армії під час мобілізації.