RU  UA

Бізнес на ухилянтах: у ДБР розповіли, як "заробляють" військкомати

Іноді співробітники військкоматів та військових лікарських комісій вважають, що є незаконні шляхи, за які вдасться не понести кримінальної відповідальності, "підзаробивши" на людях, що не хочуть воювати й охочих виїхати з країни.

Про це в ефірі Апостроф TV розповіла радник із комунікацій ДБР Тетяна Сап'ян.

"Так ось, ДБР повідомляє, що такого не буває", - наголосила вона.

Читайте також: Призвати слідчих, прокурорів і податківців: яких резервів найбільше потребують ЗСУ

На Львівщині, перерахувала Тетяна Сап'ян, було викрито начальника військкомату та виконувача обов'язків голови ВЛК, яка видає "довідки про непридатність". А на Донеччині перед судом постане один військком.

У першому випадку, пояснила вона, було організовано схему отримання хабарів за видачу довідок про непридатність до служби. У процесі затримання задокументовано факт передачі 3 тисяч доларів за право виїхати за межі території України.

До цієї схеми залучили водія-посередника, його дії також кваліфіковані як допомога у скоєнні злочину. А начальнику військкомату та в.о. комісії – це ч.3 ст. 368 КК – підкуп посадової особи. Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу та усунення їх з посад.

Другий випадок стався у липні на Донеччині. Виявлено, що начальник одного із військкоматів брав 1300 доларів за ухилення людини від мобілізації. Після отримання хабаря його затримали, йому загрожує до 10 років ув'язнення.

"До речі, залежно від регіону і цінова політика на ці незаконні послуги різниться", - зауважила Тетяна Сап'ян, додавши, що все одно жоден зловмисник не уникне відповідальності – війна нічого нікому не спише.

Детальніше: Розкрито масштабну схему розкрадання продуктів харчування в Міноборони - спікер ДБР розповіла деталі

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки повісток треба вручити для створення резерву ЗСУ і в чому полягає основна проблема.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.