RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Поїздки "на моря" не припиняться: яка залишається "дірка" у забороні чиновникам виїзду за кордон

Поїздки "на моря" продовжаться масово надалі, попри рішення влади про заборону на виїзд чиновників. Питання лише в тому, хто ближчий до влади.

Про це "Апострофу" розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Читайте також: Кабмін оприлюднив документ про заборону на виїзд чиновників: що не так з постановою

За його словами, у нинішній ситуації низку рішень влада ухвалює "символічно". Цьому свідченням є те, що заборону на виїзд потрібно було ухвалювати ще на початку війни, а не через рік, після скандалу з відпочинком одного з народних депутатів.

На його переконання, такі рішення мають функціонувати не тому, що журналісти вказали, а тому, що вони мають ухвалюватися апріорі. Тому закордонні поїздки з метою відпочинку триватимуть надалі, вважає експерт.

"Питання лише в тому, хто ближчий до влади - в того й більше можливостей. Звісно, вам підпишуть відрядження у голови Верховної Ради, якщо ви з ним в хороших стосунках. Мають бути певні правила, які не можна порушувати, а не прийти і сказати "Руслан (Стефанчук, спікер парламенту, - Ред.) - ми з родиною хочемо з'їздити відпочити, підпиши, будь ласка, відрядження" - і він підпише, бо нема проблем в тих, хто з владою дружить. Вигадати можна все що завгодно, особливо зважаючи на те, як той же Стефанчук за гроші брав в оренду квартиру тещі, наприклад - про що ми взагалі говоримо?", - зазначив Бала.

Він зауважив, що зараз неможливо провести повноцінне та достовірне соцопитування щодо довіри до Верховної Ради. Проте, якби була така можливість, результат опитування, скоріше за все, показав би дуже невисокий рівень, з огляду на іміджеві та репутаційні моменти.

Як приклад він навів недавній скандал з головою партії влади Оленою Шуляк, яка прийшла до безногого бійця ЗСУ в госпіталь та влаштовувала там розбірки.

"На цьому фоні Тищенко та інші "відпускники" бліднуть та відходять на третій план. Але Шуляк, яка таке вчинила, виключила Тищенка з партії - уявляєте цинізм людини, яка продовжує після цього ще коментувати щось, обговорювати. Словом, нардепи як їздили на моря, так і їздитимуть, скандали виникатимуть і далі, але особливо це вже нікому не зашкодить - нижче падати нікуди, та й навколовладні політики або службовці зможуть "порішати" питання в давно знайомий і звичний спосіб", - додав Віталій Бала.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Відпочинок у стилі Тищенка: чи спрацює заборона Кабміну на виїзд чиновникам