RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Чи відмовляться в Україні від традиції відзначати День бабака під час війни

На Харківщині, де живе найвідоміший "синоптик" бабак Тимко ІІІ, попри війну, все ж таки відбудеться церемонія передбачення погоди.

Про це інформує Суспільне

Утім, у якому форматі та коли саме відбудеться День бабака, з міркувань безпеки не розголошують.

Читайте також: Весна в Україну прийде раніше: народний синоптик дав прогноз до кінця зими

Як розповів завідувач біологічної університетської лабораторії "Східні степи" Володимир Грубник, цьогоріч бабак робитиме прогноз ранньої або ж пізньої весни.

"Це одна з небагатьох подій, традицій, яка не зникає під час війни. Вважаю, що це дуже важливо для людей почути прогноз Тимка на наступний рік, на весну", — пояснив Грубник, додавши, що поки що тварина спить, але вже декілька разів прокидалася.

І навіть якщо бабака розбудять для прогнозу, шкоди тварині це не завдасть, адже вони сплять не як ведмеді усю зиму поспіль, а у деякі моменти виходять зі сплячки, можуть вийти на поверхню та подивитися, що відбувається.

Нині він мешкає у клітці, в прохолодному підвалі і якщо його дістати на деякий час, то він поступово виходить зі сплячки, навіть інколи навіть під час віщування спить до останнього моменту.

"І коли його вже дістали, він зробив прогноз, розізлився, і далі пішов спати", — розповів біолог.

Питання, які ставитимуть бабакові під час віщування, вже вигадали, адже крім метеопрогнозу, гризун зазвичай "відповідає" на питання, пов'язане з суспільно-політичною сферою.

За повір'ям, якщо бабак прокидається в сонячну погоду і бачить свою тінь — зима триватиме ще шість тижнів, а якщо ж на вулиці похмуро і гризун тінь не бачить — весна буде ранньою.

"70-80% прогнозів Тимка збуваються", — зазначив Володимир Грубник.

Нагадаємо, що рік тому український бабак "передбачив", що весна в Україну прийде вчасно, але буде нестабільною та прохолодною.