Лайм

Як у День Бабака передбачають прихід весни: історія і традиції

Щороку зранку 2 лютого в Панксатоні збираються тисячі глядачів

2 лютого у світі відзначають День Бабака - традиційне свято в США та Канаді, яке сповіщає, як скоро настане весна. Вважається, що в цей день потрібно спостерігати за бабаком, що вилазить зі своєї нори, і саме за його поведінкою можна передбачити прогноз погоди. Звідки з'явився цей обряд та коли його провели вперше - читайте далі у нашому матеріалі.

Фото: Getty Images

Давню традицію завезли до Америки німецькі іммігранти, які оголошували день сонячним лише тоді, коли дрібні тварини бачили власні тіні. Вперше ритуал був здійснений 2 лютого 1887 року в Панксатоні, штат Пенсільванія.

Читайте також: З Днем бабака! Прикольні листівки та вітання у віршах.

Святкування Дня Бабака

Щороку зранку 2 лютого в Панксатоні збираються тисячі глядачів і чекають, яку погоду провістить бабак Філ цього разу. Рівно о 7:25 його витягають із нори, і він робить свій прогноз.

Суть традиції полягає у спостереженні за поведінкою гризуна. Якщо він бачить свою тінь і лізе спати назад до нори - буде ще кілька морозних тижнів. Але якщо день похмурий, бабак не бачить тіні і не вертається до нори - йде рання весна.

У США та Канаді наразі є 7 відомих бабаків-метеорологів: Панксатонський Філ, Віартонський Віллі, Стейтен-Айлендський Чак, Шубенакадський Сем, Бальзакський Біллі, Бабак Джимі і Генерал Борегард Лі. Однак найвідомішим із них залишається Великий Філ, що мешкає у фамільному будиночку на Індичій горі в Панксатоні, штат Пенсільванія. Він навіть має своє "представництво" у мережі, де можна дізнатися "прогноз" на цей рік.

Фото: Getty Images

Наскільки точним є прогноз бабака?

Дослідження, проведені Національним центром кліматичних даних і канадською службою погоди, показали середній показник успіху Панксатонського Філа - близько 50%. Інший знаменитий бабак, Стейтен-Айлендський Чак, як повідомляється, є більш точним у своїх прогнозах - майже 80% прогнозів гризуна виявляються вірними.

Читайте на тему: В Україні бабак Тимко дав прогноз на весну: що про нього відомо і які є повір'я.

Кілька цікавих фактів про бабаків

Бабаки належать до групи великих ховрахів, які виростають до 25 дюймів у довжину (63,5 сантиметра) і можуть жити 10 років у неволі. Вони проводять зиму в сплячці у своїх норах, значно знижуючи швидкість обміну речовин і температуру тіла. До лютого вони можуть втратити половину своєї ваги. Коли ці гризуни гуляють, зазвичай вони їдять соковиті рослини, дикі ягоди та комах.

Фото: Getty Images

День Бабака та День свічок

Традиція визначати погоду за поведінкою тварин притаманна культурам багатьох народів світу. Наприклад, ще в Римській імперії 2 лютого відзначали День їжака. Давні римляни будували свій метеорологічний прогноз на поведінці розбудженого їжака, який бачив чи не бачив свою тінь і відповідно до цього реагував.

Римський звичай визначати майбутню погоду на початку лютого також перейшов у християнські традиції, оскільки 2 лютого за Григоріанським календарем також відзначають Стрітення Господнє. Саме тоді західноєвропейці святкують Candlemas - "День свічок".

Згідно з прикметою, якщо 2 лютого погода є сонячною та ясною, то друга половина зими буде холодною. Цього дня освячені в церкві свічки прийнято роздавати людям, аби ті "захищалися від зими". До слова, християни східного обряду того ж календарного дня, але за старим стилем (тобто на Стрітення) теж святять свічки.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Чистий четвер 2024: що не можна робити в цей день, традиції і обряди

Що можна, а що не можна робити у Чистий четвер 2 травня - традиції, обряди та заборони церковного свята Страсного тижня перед Великоднем

Має особливу силу: що таке четвергова сіль і як правильно її готувати

Як у домашніх умовах зробити четвергову сіль у Чистий четвер перед Великоднем, а також для чого її можна використовувати

Як захистити буряки і моркву від шкідників: натуральний засіб відлякує довгоносика і мурах

У травні на буряках може з'явитися довгоносик - чим обробити грядки, щоб відлякати шкідників, прогнати мурах з городу