RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

22 вересня

Всі новини

Повернути декларації чиновників: українці звернулися з петицією до Зеленського

На сайті електронних петицій з'явилося вимога до президента України Володимира Зеленського відновити електронне декларування доходів державних службовців, яке було скасовано у березні 2022 року.

Про це йдеться у зверненні до глави держави.

Автор наголошує, що свого часу запровадження електронного декларування публічних службовців стало одним із найбільших успіхів антикорупційних реформ в Україні й завдяки цьому антикорупційні органи та громадськість змогли виявити десятки службовців із незаконно набутими статками.

Читайте також: Україна піднялася у світовому рейтингу боротьби з корупцією: інфографіка

Як вважає автор, рішення про звільнення від обов’язку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування є необгрунтованим. "Адже для переважної більшості публічних службовців немає об’єктивних перешкод для подання декларацій: вони не перебувають на лінії фронту, боронячи державу, й мають змогу заповнити інформацію про свої доходи й статки", - йдеться у петиції.

Ті, хто на своїх посадах у часи війни дозволяє собі красти державні кошти, мають бути виявлені та понести відповідальність й подані декларації допоможуть у цьому.

У той же час, відновивши декларування, влада продемонструє свою нетерпимість до проявів корупції під час воєнного стану та таким чином лише зміцнить довіру суспільства до державної влади, а також довіру міжнародних партнерів, що є критично важливим для збереження держави та перемоги України у війні, наголошує автор петиції.

Зазначимо, що звернення до президента було оприлюднене 30 січня й за чотири неповних дні вже набрало понад 25 тисяч голосів, які потрібні для розгляду.

Нагадаємо, що за надання дозволу на приєднання підприємства Baykar Defence з виробництва "Байрактарів" до електричної мережі в Україні від генерального директора вимагали 10 мільйонів доларів.