RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Працює кругова порука: військовий розповів про свавілля та хабарі у ВЛК

В Україні триває повномасштабна війна і відповідно воєнний стан разом із загальною мобілізацією, під час чого кожен військовозобов'язаний громадянин може отримати повістку й долучитися до лав ЗСУ. Однак існують ситуації, коли до війська мобілізують людей з серйозними хворобами, а цілком здорових чомусь визнають непридатними.

Про хабарництво під час військово-лікарської комісії розповів перший заступник міністра у справах ветеранів та заступник голови Муніципальної варти Києва Антон Колумбет.

За його словами, хабарницький "ринок" під час ВЛК уже сформувався: якщо ти призовник, який хоче оформити непридатність, то плати від 3 до 5 тисяч доларів, і майже така ж ціна для тих, хто вже служить.

Читайте також: Поповнень все менше: боєць ЗСУ назвав головну проблему мобілізації та як її вирішити

Тим часом українців, що не платять за такі "послуги" з важкими травмами й на милицях відправляють назад у військо зі статусом "обмежено придатний", тоді як ті, хто радий дати хабар, оформлює собі "непридатність" через, наприклад, гостру реакцію на стрес.

правжніх героїв, хлопців подвиги яких я можу розписувати днями, і ви все одно не повірите, хлопці з якими я пишаюсь просто носити один шеврон - з важкими пораненнями на милицях відправляють назад у війська з "обмеженою придатністю". Тим часом здорові молоді бугаї повертаються після піврічного забігу по шпиталям (коштом платників податків) з непридатністю внаслідок гострої реакції на стрес. І звільняються. Потім ще забіг на МСЕК, порішані інвалідності, і вуаля - коло замкнулось", - пояснив Колумбет.

Він переконаний, що така ситуація пояснюється просто: люди самі несуть хабарі, просять і вмовляють їх взяти.

"Бачу новину, що когось там затримали на хабарі. Можу тільки сумно посміхнутись, тому що те саме прізвище, яке я бачив на висновках ВЛК в 2014-му, я бачу і зараз. А теж саджали з помпою, новини бурліли, блогери били в клавіатури. В результаті бачу, що хіба звання підросло", - резюмував ветеран.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що СБУ виявила схему підробки документів для ухилянтів.