RU  UA

Не менше сотні: експерт назвав потрібну кількість літаків для ЗСУ

У складі Збройних сил України для повної перемоги над противником має бути близько двох сотень літаків. Така кількість дозволила б залучати авіацію до системи протиповітряної оборони країни.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт Олег Жданов.

Читайте також: У нас є свобода, дайте нам крила: чого досягнув Зеленський у Лондоні

За його словами, якщо використовувати літаки для прикриття контрнаступу, то 3-4 ескадрильї було б достатньо. Проте для більш широких можливостей, потрібно значно більше.

"Для залучення літаків до системи протиповітряної оборони країни, то потрібно хоча б 3-4 бригади, а не ескадрильї. А це майже вдвічі більше. В складі ЗСУ має бути близько двох сотень літаків", - зазначив експерт.

При цьому він зауважив, що потрібно "починати з малого". Він навів приклад, зокрема, з таким озброєнням, як американська реактивна артилерійська система Himars. Адже починали з чотирьох пускових установок, а сьогодні їх майже три десятки, і невдовзі ЗСУ отримають ще 15 пускових установок. Так само і з танками, де прогрес навіть вищий: просили 300, а дають більше.

"Так само може бути і з літаками. Вони, звісно, дорожчі, але декілька десятків літаків ми отримаємо сто відсотків. Що стосується далекобійної зброї, то тут суть полягає в наданні нам оперативно-тактичних ракет. Боєприпаси на 150 кілометрів до РСЗВ це, звісно, добре, але ракета з дальністю 500 кілометрів це ще краще, і це відкриває більше можливостей для завершення цієї воєнної кампанії нашою перемогою", - наголосив Олег Жданов.

Нагадаємо, за словами Луганської обласної військової адміністрації Сергія Гайдая, 9 лютого російська окупаційна армія фактично почала наступ у Луганській області. Сили зосереджені на одному напрямку.