RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Строки відключень світла скоротять: в уряді розповіли про аварію на електромережах Одеси

Аварія на електромережах в Одесі, в результаті якої мешканці обласного центру декілька днів залишаються майже без електропостачання, трапилася в період між масованими російськими обстрілами й не була спричинена безпосереднім влучанням ракети.

Про це "Апострофу" розповів радник прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля Юрій Бойко, який додав, що, проте вона все одно була "наслідком терористичних атак на енергетичну інфраструктуру".

"Попередніми ракетними ударами було пошкоджено значну частину обладнання електричних мереж, в тому числі, і того, яке забезпечує подачу енергії до Одеси", - пояснив радник з питань енергетики.

Читайте також: "Блекаут" в Одесі: коли у місті повернуть світло та опалення

Він роз'яснив, що кількість ліній, через які енергія надходить в місто, відповідно, скоротилася й навантаження на кожну з них зросло.

"Внаслідок перенавантаження основне обладнання, яке вже було пошкоджене, але не зруйноване, вийшло з ладу", - розповів радник прем'єра.

У звичайних умовах існує декілька шляхів подачі енергії у великі міста, і вихід з ладу одного з них практично не впливає на споживачів, оскільки решта ліній та підстанцій мають достатню резервну потужність і здатні забезпечити передачу додаткових об’ємів енергії.

"А якщо таких шляхів залишилося, наприклад, два, то вони вже задіяні на повну потужність, і будь-яке пошкодження по одному з них призводить до неможливості подальшого резервування і, як наслідок, до скорочення постачання енергії вдвічі. Що і трапилося в Одесі", - зазначив експерт.

При цьому існує певний порядок подачі електроенергії у випадку її дефіциту. В першу чергу заживлюється критична інфраструктура: котельні, водоканал, лікарні тощо. І при значному дефіциті потужності, енергії для побутових споживачів практично вже не залишається. Відтак енергетики змушені були максимально обмежити подачу енергії в домівки одеситів.

"Зараз ремонтні бригади працюють для того, щоб забезпечити додаткову подачу струму в місто та прилеглі регіони, - І вже є значні успіхи. Відучора (9 лютого – "Апостроф") обсяг енергії, яка подається до Одеси, значно збільшено, і терміни відключень для побутових споживачів будуть суттєво скорочені", - запевнив Юрій Бойко.

Нагадаємо, що у п'ятницю, 10 лютого, Україна пережила 14-ту масовану ракетну атаку poсійських окупантів по енергосистемі, унаслідок чого заплановані зняття обмежень електропостачання у низці регіонів було скасовано.

АНОНС: Найближчими днями на "Апострофі" буде опубліковано повне інтерв'ю радника голови уряду Юрія Бойка.