RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Українським бійцям вдалося відтіснити росіян на Донбасі: нові карти бойових дій

Наперододні річниці повномасштабної російсько-української війни в Україні тривають запеклі бойові дії в східних регіонах. У ході боїв українським військовим вдалося відвоювати втрачені позиції в Донецькій області.

Про це повідомили аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Бойові дії на Харківщині й Луганщині

Читайте також: ЗСУ знищили багато військової техніки та ще 900 окупантів

Ворог веде наступ північний захід від Сватового. Наразі російські так звані "воєнкори" сперечаються про те, чи дійсно росіяни захопили Дворічне, що за 55 км на північний захід від Сватового. Водночас окупанти продовжують наступати в районі Кремінної, де їхні штурму успішно відбивають ЗСУ.

Бойові дії в Донецькій області

За словами Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, окупаційне військо РФ проводить щоденно до 50 атак у напрямку міста Донецька та постійно атакує навколо Бахмута. Тим часом тривають запеклі бої навколо Вугледара й Мар'їнки, де українським військовим вдалося повернути втрачені позиції, зокрема завдяки ефективній роботі артилерії.

Крім того, речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий заявив, що за минулу добу між російськими та українськими військами в районі Бахмута було 39 бойових зіткнень.

Бойові дії на півдні України

Ворог не вів жодних підтверджених наземних атак на півдні України. Водночас окупанти роблять інше: відкрили шлюзи Каховського водосховища відразу після того, як вони підірвали дамбу під час відходу із західного (правого) берега Херсонської області 11 листопада. Рівень води в Каховському водосховищі знизився з 16,1 метра 1 грудня 2022 року до 14,1 метра 6 лютого, що серйозно загрожує безпеці ЗАЕС.

За підрахунками аналітиків ISW, російським військам на півдні України, зокрема на східному березі Херсонської області, не вистачає необхідної концентрації сил та засобів для спроби повномасштабного наступу.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що російські окупанти провалили штурм Вугледара.