RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

8 березня та 1 травня в Україні можуть перестати бути вихідними: законопроект уже у Раді

У лютому в Україні буде 10 вихідних днів, а ось у березні та травні їх може стати менше – народні депутати внесли до Верховної Ради законопроект, який пропонує скасування вихідних 8 березня та 1 травня. Також вони пропонують 25 лютого встановити День української жінки, 9 березня - Шевченків день, а День матері офіційно святкувати у другу неділю травня.

Відповідний законопроект опубліковано на сайті парламенту.

Зокрема пропонується встановити:

  • 25 лютого – День української жінки (День українки) – День народження Лесі Українки;
  • 9 березня – Шевченків день – День народження Тараса Шевченка;
  • друга неділя травня – День матері.

Автори документа наголосили, що він спрямований на визнання усталених традицій та вкорінення історичної пам'яті у культурному просторі України.

Читайте також: Мета - принизити Раду: нардеп вказав на дивну ініціативу влади

"Зараз українська нація переживає період відродження, відбулася Революція Гідності та ведеться запекла війна з агресором - Російською Федерацією. Саме зараз відновлюється український погляд на світ та формуються нові традиції нації-переможця, що потребує закріплення і на символічному рівні державного календаря, покінчивши з пов'язаними минулої спадщини", – йдетьсяв пояснювальній записці до законопроекту.

Нардепи вважають неприпустимим, що на державному рівні 8 березня залишається вихідним днем. Вони наголосили, що він "встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль та місце жінок".

Вони також пропонують скасувати вихідний 1 травня.

"Щоб уникнути економічних втрат через ще один вихідний, слід усунути інші комуністичні рудименти – насамперед так званий День праці 1 травня. Використовувався для пропаганди в Радянському Союзі та Третьому Рейху…", – пояснили вони свою точку зору.

Як повідомляв "Апостроф", у Кабміні підготували законопроект, який передбачає позбавлення пенсії тих українців, які вчинили злочини проти національної безпеки.