RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Не всі українці отримають пенсії: у Кабміні підготували законопроект

Громадяни, які скоїли злочини проти національної безпеки, можуть бути позбавити пенсійного забезпечення.

Відповідний проект закону було опубліковано на сайті Міністерства соцполітики.

Законопроектом пропонується припинити виплату пенсій або не призначати її зовсім при досягненні відповідного віку українцям, які відбувають покарання за низку злочинів проти нацбезпеки та засуджених за 109-111 статтями Кримінального кодексу.

Читайте також: В Україні хочуть змінити закон про колаборантів: кого перестануть вважати зрадником

Йдеться про дії, спрямовані на насильницьку зміну влади, посягання на територіальну цілісність, державну зраду та колабораціонізм.

Передбачається, що виплати мають припиняти, як тільки обвинувальний вирок суду набуде чинності. Крім того, положення цього закону збираються застосовувати до підозрюваних у цих злочинах, які оголошені в розшук, та ті, що ховаються від слідства.

Після виходу на волю цим особам планується пенсію повертати. Тим, хто досягне пенсійного віку під час відбування покарання, пенсію буде призначено після закінчення строку у місцях позбавлення волі.

Крім того, законопроект торкнеться і спецпенсій, які виплачуються суддям, прокурорам, військовослужбовцям вищого командного складу у відставці та деяким іншим категоріям громадян.

Після виходу з в'язниці їм уже не повернуть їхнє грошове спецутримання, а свої виплати вони отримають вже на загальних умовах.

Зазначимо, що документ поки що не зареєстрований у парламенті. Наразі відбувається його громадське обговорення, яке триватиме до 16 лютого.

Нагадаємо, що колаборанта, котрий коригував удари російських окупантів по Києву на самому початку повномасштабної війни, засудили на 15 років.