RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Список "непридатних" захворювань у воєнний час набагато менший: як працює "білий квиток"

В Україні триває загальна мобілізація - це означає, що кожен потрапляє під заклик. І лише категорія "непридатний з винятком із військового обліку" у документі не дає права закликати людину.

Про це розповіли у Житомирському обласному Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

У разі, коли військовозобов'язаний отримує повістку, він має з'явитися до центру комплектування з усіма документами - якщо права на відстрочку людина не має, його відправляють на військово-лікарську комісію.

Читайте також: Що робити, якщо ти хворий і тебе мобілізували: пояснення юриста та зразок заяви

Медкомісію проходять усі, хто не має права на відстрочку з інших, крім стану здоров'я, причин. Після огляду медиків комісія приймає остаточне рішення щодо придатності людини до служби. При цьому перелік захворювань, що дають призовникові право на відстрочення або отримання довідки про непридатність, у воєнний час набагато менше, ніж у мирне.

На службу у воєнний час не беруть хворих на важкі форми вірусних гепатитів, а також тих, хто має обумовлену ВІЛ хворобу, яка супроводжується інфекційними, паразитарними хворобами, злоякісними пухлинами тощо.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Як повідомляв "Апостроф", майор ЗСУ Олександр Мельничук в Управлінні стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача ЗСУ пояснив, чому в Україні посилили мобілізацію.