RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Росіяни діяли за шаблонами та поплатилися: у ВМСУ розповіли як атакували кораблі РФ

За майже рік повномасштабної війни в Україні російські окупанти втратили 18 кораблів і катерів, серед яких ракетний крейсер "Москва". Росіяни використовували шаблони 2008 року, що коштувало їм флагмана.

Про це розповів начальник кафедри ВМС Національного університету оборони України капітан 1 рангу Степан Яким'як в інтерв'ю АрміяInform.

За його словами, унікальність дій ВМС України була зумовлена тим, що вперше було успішно застосовано береговий ракетний комплекс "Нептун" і завдано ударів по фрегату "Ессен", ракетному крейсеру "Москва". Крім того, велику роль у виявленні надводних кораблів супротивника грав безпілотний комплекс Bayraktar TB2.

Читайте також: Акваріум для риб: у мережі показали точне місце затоплення крейсера "Москва"

Це - перше підтвердження з офіційних джерел, що навесні 2022 року ВМС України завдали ракетного удару по фрегату ЧФ РФ "Адмірал Ессен" із комплексу "Нептун".

Яким'як зазначив, що прогнозуючи дії ЧФ РФ та плануючи ракетні удари по російських кораблях, наш флот використав зокрема ретроспективний досвід війни Росії проти Грузії у 2008 році.

"Ця робота дала можливість випереджати противника, завдавати успішних ракетних ударів по його кораблям, що врешті-решт призвело до зриву його панування на морі та відмови від активних дій за межами прибережних районів Криму", - пояснив начальник кафедри ВМС Національного університету оборони України.

Очікувалося, що росіяни у 2022 році будуть використовувати свої великі надводні кораблі для фізичної блокади Чорноморського узбережжя, як вони це робили й у 2008 році. Прогноз виправдався, і використання шаблонів майже 15-річної давнини коштувало росіянам болючої втрати "Москви".

Як повідомляв "Апостроф", Росія вперше з часів СРСР відновила виведення в море кораблів із тактичною ядерною зброєю на борту.