RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Грошей на руки не дадуть: чим замінять компенсацію за зруйноване житло в Україні

Українцям не виплачуватимуть гроші за зруйноване внаслідок бойових дій житло – люди, які втратили будинок або квартиру, зможуть претендувати на житловий сертифікат або оплату ремонтних робіт.

Про це повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

"Парламент підтримав загалом закон #7198 про створення державного реєстру, пошкодженого та зруйнованого війною майна та порядок компенсації за нього від держави", — йдеться у повідомленні.

За його словами, "За" проголосували 275 нардепів.

Так, згідно з ухваленим законом, він діятиме протягом трьох років після припинення або скасування воєнного стану "на території, де такий об'єкт знаходиться (знаходився)". Водночас компенсація надаватиметься лише за пошкоджені чи зруйновані об'єкти з 24 лютого 2022 року.

"Закон не поширюватиметься на об'єкти, які на дату введення воєнного стану були на тимчасово окупованій території", - зазначив Желєзняк.

Читайте також: Компенсація за зруйноване житло під час війни належить не всім: хто не отримає

Уточнюється, що компенсацію можна буде отримати виключно за пошкоджену чи знищену житлову нерухомість. Зокрема:

  • квартири;
  • інші житлові приміщення (наприклад, кімнати у гуртожитках);
  • будинки садибного типу;
  • садові та дачні будинки;
  • об'єкти будівництва, в яких побудовано опорні та зовнішні конструкції.

При цьому право на компенсацію отримають фізичні особи-громадяни України, які є власниками майна. Водночас низка осіб розраховувати на неї не зможе. Зокрема:

  • із санкційних списків;
  • із судимістю за скоєння злочинів проти основ національної безпеки;
  • їхні спадкоємці.

При цьому самі гроші за пошкоджене чи знищене майно отримати буде неможливо – компенсацію буде надано виключно через будівельні роботи "і/або надання будівельних матеріалів для них".

"Власники знищених квартир та інших житлових приміщень отримають житловий сертифікат. Це документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (зокрема, зведеного в майбутньому) в обсязі певної грошової суми", – пояснив нардеп.

Однак, це не стосується власників приватних будинків – вони можуть розраховувати на грошову компенсацію.

У них буде вибір:

  • отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку;
  • гроші, "які перераховуватимуть на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва".

За словами Ярослава Железняка, наразі невідомо, яким буде розмір компенсації. Також не встановлені й обмеження щодо: місцеперебування, типу, площі нового житла, будівництво якого буде профінансовано через сертифікат.

"Якщо вартість житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, недоотриману частину компенсації платитимуть одержувачу тільки за рахунок коштів, отриманих від РФ для відшкодування збитків", - розповів Желєзняк.

Використовувати сертифікат можна протягом 5 років з дня видачі. Відчужувати протягом 5 років, крім спадкування, заборонено.

"Термін подання заяви про компенсацію за знищене житлове майно збільшили до другого читання. Його можна подати під час дії воєнного стану та протягом одного року з дня її припинення. До заяви необхідно буде додати копію документа, що підтверджує право власності або придбання нерухомості та, за умови наявності, матеріали фото- та відеофіксації до або після знищення", – зазначив нардеп.

За його словами, джерелами фінансування компенсації за пошкоджене та знищене майно будуть кошти державного та місцевих бюджетів. А також:

  • кошти міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів;
  • міжнародна технічна та/або зворотна або безповоротна фінансова допомога;
  • репарації чи інші стягнення з РФ;
  • інші джерела, які не заборонені законодавством України, у тому числі місцеві фонди, створені з метою надання компенсації та відновлення пошкоджених/знищених (зруйнованих) об'єктів нерухомого майна.

Раніше ми писали, як держава допоможе тим, хто втратив житло через війну.