RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Великдень вже скоро: коли відзначають у 2023 році і як віруючим приготуватися до великого свята

Воскресіння Христове, або Великдень — одне з найважливіших християнських свят, яке за григоріанським календарем припадає на неділю 9 квітня, а за юліанським календарем - на тиждень пізніше, тобто 16 квітня.

Про це пише "Апостроф".

До Великодня ще понад місяць й найголовнішим етапом підготовки до цього свята є дотримання Великого посту.

Читайте також: Великий піст 2023: заборони та календар харчування по днях та тижнях

У цей період, який у православних триває з 27 лютого до 15 квітня, а у християн західного обряду з 22 лютого по 6 квітня, віруючі очищають тіло і душу, готуючись до єднання з Господом.

До настання Великодня кожен вірянин має хоча б раз відвідати церкву і побувати на богослужінні, покаятися перед Богом за свої проступки, визнати і усвідомити свої помилки, і тоді Господь обов’язково почує.

У цей період потрібно намагатися придушувати негативні емоції і негативні думки, не можна лаяти дітей, сваритися з близькими та бажати зла іншим.

Розваги – не самі підходящі заняття в передвеликодній період. Натомість у вільний час православним рекомендується відвідувати храми чи молитися вдома.

Потрібно займатися богоугодними справами, допомагати нужденним і оточувати турботою близьких. У цей період людина повинна здійснити якомога більше добрих справ, щоб отримати благословення Господа.

Активна підготовка до Великодня починається за тиждень. У Чистий четвер віруючі печуть паски і фарбують крашанки. У Велику суботу великодні атрибути відносять до церкви, де священнослужителі зможуть освятити їх під час богослужіння.

Варто зазначити, що у зв’язку з воєнним станом в Україні традиційний вихідний у понеділок, після свята, скасовано.

Нагадаємо, що Українська Греко-Католицька Церква перейде на новий календар з 1 вересня поточного року.