RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Слідкував і передавав дані до ФСБ: на Сумщині затримали священика УПЦ МП

У Шосткинському районі Сумської області настоятель одного з храмів УПЦ, яка щодня втрачає дві-три парафії, співпрацював з ФСБ РФ, збиравши інформацію про дислокацію Сил оборони на території регіону.

Про це інформує прес-центр СБ України.

Насамперед священник намагався виявити місця базування командних пунктів і складів з артилерійським озброєнням ЗСУ, об'їжджаючи прикордонну місцевість та приховано здійснював фото- і відеофіксацію українських об’єктів.

Читайте: Намагався влаштуватися до обласної військової адміністрації: на Сумщині затримали російського агента, фото та відео

Розвідувальна інформація потрібна була загарбникам для проведення прицільних ракетних та масованих артилерійських ударів, а також здійснення диверсійних вилазок.

Співробітники СБУ затримали зловмисника на спробі передачі агресору закритих персональних даних про посадовців місцевих військових адміністрацій та правоохоронців, які він також таємно збирав та передавав ворогу.

У поле зору російської спецслужби протоієрей потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював серед оточуючих й був завербований кадровим співробітником брянського ФСБ у вересні минулого року.

Для комунікацій з агресором використовував анонімні месенджери, а зібрану інформацію передавав у вигляді текстових повідомлень та медіафайлів з прив’язкою до місцевості.

Під час обшуків за адресою проживання фігуранта та в храмі правоохоронці виявили мобільні телефони із доказами листування з ФСБ та проросійську літературу.

Слідчі повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд обрав агенту в рясі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський раніше підписав указ щодо позбавлення тринадцяти представників УПЦ (МП) українського громадянства.