RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Строкова служба залишиться у минулому? Резніков озвучив ідеї щодо реформи армії

Оскільки після перемоги України у російсько-українській війні скажений сусід нікуди подінеться, культура військової професії у нашій країні повинна стати трендом – лише у такий спосіб можна буде убезпечити себе.

Таку думку висловив міністр оборони Олесій Резніков в інтерв'ю LIGA.net.

За його словами, протягом 30 років українці жили з впевненістю, що на них ніхто не нападе і для багатьох "вишів" військова кафедра була формальністю. Водночас у багатьох університетах завідувачі військових кафедр сумлінно готували випускників, які зараз вдало воюють.

Читайте також: План ще не виконано: у Міноборони розповіли, яка ситуація із мобілізацією

Резніков наголосив, що питання лідерства, зокрема в армії, стоїть в кожній країні й 90% всього навчаються з нуля.

"Армія – це зріз суспільства. Є лідери й ведені. Але майже на кожному засіданні Ставки президент згадує про програми навчання. І якраз генерал Павлюк разом з Генштабом займається питаннями комплектування та навчань. Тому я сподіваюсь, що офіцери з бойовим досвідом зможуть донести в навчальні центри енергію, щоб вони розуміли, як і кого треба готувати", - заявив він.

Також міністр оборони висловив думку, що строкова служба, можливо, у майбутньому і не буде потрібна Україні. Натомість кожен повнолітній громадянин повинен буде відвідувати спеціальні курси підготовки: медицина, стрільба, окопи, злагодження, після чого навчатиметься на кого забажає, але щороку проходитиме місячні курси за спеціалізацією.

"Коли ворог буде знати, що кожен повнолітній українець може дістати з-під ліжка автомат і чинити опір, він 10 разів подумає. Тому військові кафедри точно потрібні. Можливо, треба думати про їхню спеціалізацію", - підкреслив Резніков, додавши, що це не лише його власні роздуми, але й один з елементів змін до законодавства.

Раніше ми писали, що Резніков озвучив план підготовки молоді.