RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Росія не має глобальних перемог у Бахмуті: свіжі карти боїв

Продовжується повномасштабна війна з російськими окупантами, вони не змогли оточити Бахмут, але посилили наступи на північ від міста. Також вони активізували свої атаки у районі Мар'їнки.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Ситуація у Луганській та Харківській областях

Російські війська продовжували вести наземні атаки на лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна. Геолокаційні кадри, опубліковані 8 березня, показують, що "вагнерівці" трохи просунулися на схід від Спірного (25 км на південний схід від Кремінної).

У Генштабі України повідомили, що російські війська провели безуспішні операції на північний захід від Сватового в районі Гряниківки (54 км на північний захід) та навколо Кремінної в районі Невського (19 км на північний захід), Білогорівки (12 км на південь) , Спірного, Виїмки (26 км на південь) та Федорівки (33 км на південний захід). Голова Луганської області Сергій Гайдай повідомив про бої під Стельмахівкою (15 км на захід від Сватового), Новоселівським (15 км на північний захід) та Куземівкою (13 км на північний захід).

Бої на Донбасі

Росіяни 8 березня продовжили наступати в районі Бахмута, але не змогли завершити оточення міста. У Генштабі України повідомили, що окупанти штурмували українські позиції в Бахмуті і вели безуспішні наступальні дії за 11 км на північ від Бахмута в районах Берхівки, Дубово-Василівки, Оріхово-Василівки та Богданівки, а також за 6 км на південний захід від Бахмуту в районі Іванівського та Кліщіївки.

Російський військовий блогер стверджував, що бойовики групи "Вагнера" просунулися в напрямку Железнянського (10 км на північ від Бахмута) і Григорівки (9 км на північний захід від Бахмута). Геолокаційні кадри, опубліковані 8 березня, показують, що російські війська, ймовірно, наблизилися до ділянки траси T0504 на південному заході Бахмуту.

Росіяни можуть нарощувати темпи наступальних операцій на північний захід від Бахмуту. Генштаб України повідомив, що російські війська здійснили понад 30 штурмів поблизу Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута), що становить приблизно 30% від загального обсягу наступальних операцій Росії, про які Генштаб звітував в Україні 8 березня.

Аналітики зазначили, що високий темп російських нападів навколо Оріхово-Василівки на північний захід від Бахмута, за задумом окупантів, має допомогти ворогу ефективно розвернутися навколо Бахмута, враховуючи, що Оріхово-Василівка знаходиться на відстані понад 8 км від найближчого українського маршруту постачання через Хромово.

Читайте також: Ми повинні думати про життя наших військових: Зеленський потужно висловився про ситуацію в Бахмуті

Відомі російські "військори" дедалі частіше обговорюють можливість українських контрнаступів у районі Бахмута, причому деякі згадують Маньківку (14 км на північний захід від Бахмута) як потенційну територію, де українські сили можуть розпочати ці операції. Високі темпи російських операцій на північний захід від Бахмута покликані зіпсувати майбутні українські контратаки.

8 березня росіяни продовжили наступ на підступах до Донецька. У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії в 17 км на північ від Авдіївки в районі Кам'янки та Олександрополя і в межах 36 км на південний захід від Авдіївки в районі Північного, Першотравневого, Невельського, Водяне, Мар'їнка та Новомихайлівки.

Окупанти поки що не мають необхідної бойової сили в районі Авдіївки, щоб наступати на неї з півночі і півдня, і навряд чи зроблять це, якщо не розгорнуть значних підкріплень у цьому районі.

"Південна вісь"

Російські джерела стверджували, що українські війська 8 березня вже третій день висаджувалися на островах дельти Дніпра і що на островах точаться позиційні бої.

8 березня російські війська продовжували звичайні удари по районах на захід від Гуляйполя та в Херсонській, Дніпропетровській та Миколаївській областях.

Як повідомляв "Апостроф", у мережі показали відео знищення російської важкої вогнеметної радянської системи "Сонцепьок" на передовій.