RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Деякі пенсіонери отримають на 50% більше: кого стосується

Деякі українці мають право на достроковий вихід на пенсію, а також громадяни можуть самостійно збільшити свої пенсійні виплати до 50%, вийшовши на відпочинок пізніше.

"Апостроф" розповідає, хто може отримувати пенсію на 50% більше.

Пенсіонери, які після досягнення 60 років та за наявності необхідного стажу відмовляться від пенсії та продовжать працювати, при виході на пенсію отримають надбавку за надстаж. Важливо розуміти, що ті, хто отримує пенсію, але продовжує працювати – не отримує доплати, але має право на перерахунки працюючим пенсіонерам.

Відповідно до статті 29 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", при пізнішому призначенні пенсії її основний розмір збільшується:

  • на 0,5% - за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку при відстроченні виходу на пенсію на строк до п'яти років;
  • на 0,75% — за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, що настає за місяцем досягнення пенсійного віку, якщо відстрочка становить понад п'ять років.

Читайте також: Навіщо тоді було працювати? Ще одна категорія пенсіонерів незадоволена індексацією

Таким чином, відстрочення пенсії на рік дає надбавку до майбутніх виплат у розмірі 6%, на два роки — 12% і так далі. Ті, хто вийде на пенсію пізніше на 6 років, збільшать розмір своєї основної пенсії на 54%.

Раніше "Апостроф" розповідав, кому з українців і коли збільшать пенсійний вік.