RU  UA

Вербування зеків на війну: у Пригожина з'явився конкурент і їх кількість зростатиме

Міністерство оборони Російської Федерації витіснило творця ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, який все більше втрачає свій вплив, з в'язниць і тепер там вербує ув'язнених відомство Шойгу, але "лінивому" режимі.

Про це в ефірі TV розповіла публіцистка, голова фонду "Русь сидящая" Ольга Романова.

Якщо Пригожину, як людині, що "сидів", така тема була цікава, яка знає і любить спілкуватися з таким контингентом, то військовим все це зовсім не цікаво, - зазначила російська журналістка.

Читайте: "Півнів" у ПВК не беремо: нові відео вербування Пригожиним зеків на війну в Україні

Армійське командування доручає ці завдання співробітникам Федеральної служби виконання покарання, а ФСВП, у свою чергу, не горить бажанням займатися вербуванням.

Зеки, яких Міноборони рекрутує на війну, потрапляють до спеціальних штурмових батальйонів, т.зв. підрозділ "Шторм" і розглядаються командуванням просто як витратний матеріал, тому взагалі не проходять жодної підготовки.

"Гарматне м'ясо" - це ще дуже м'який вираз, що описує ситуацію, – зазначила Ольга Романова.

У той же час, незрозуміло, з якою метою почали вербувати в'язнів, формуючи з них жіночі батальйони. У жінок немає жодної спеціальної підготовки, вони не можуть бути медиками, санітарами чи зв'язківцями. "Скоріш за все, це пропаганда. Мовляв, дивіться, навіть "баби-кримінальниці пішли батьківщину захищати", - припускає вона.

Ольга Романова зазначила, що Пригожин взявся вербувати охочих серед цивільного населення, але після серії позасудових розправ кувалдою імідж "Вагнера" зблід. І якщо раніше ПВК Пригожина сприймали як таку собі спільноту "солдат удачі", то зараз від неї нічого не залишилося.

Крім того, Пригожина тіснить не лише Міноборони. Наприклад, уральський олігарх Ігор Алтушкін намагався вербувати ув'язнених у місцевих колоніях та викинув звідти людей "кухаря Путіна", намагаючись закріпити за собою монополію.

Водночас у РФ створюються й інші ПВК, пов'язані насамперед із Міноборони. "Але це тільки початок. Думаю, що таких "приватних кампаній" буде більше. Особливо з огляду на те, що Кремль схиляє російських олігархів створювати свої військові кампанії. Адже в РФ взагалі не залишилося великих капіталів, які б не контролювалися ФСБ", - резюмувала глава фонду "Русь, що сидить".

Нагадаємо, Кремль використав ресурси голови ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина, щоб стабілізувати фронт, а зараз "кухареві Путіна" "світить" ліквідація.