RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

В Україні відзначають День СБУ: історія свята 25 березня

Щороку 25 березня національне професійне свято відзначають працівники Служби безпеки України. СБУ — це держорган спецпризначення, що має правоохоронні функції та забезпечує державну безпеку країни.

"Апостроф" публікує історія свята та цікаві факти.

Читайте також: В Україні на березень випадає кілька великих свят: календар вихідних

Цього дня заведено вітати працівників і службовців Служби безпеки. Як правило, сьогодні вручають урядові грамоти підлеглим, нагороджують військовими званнями та державними нагородами.

Історія професійного свята

На тлі здобуття незалежності України постало питання формування нових органів державної безпеки. Процес почався у 1991 році з ухваленням парламентом постанови Про створення Служби нацбезпеки України. Почалося формування керівництва, підрозділів і цілей структури. 25 березня 1992 року парламент ухвалив закон Про Службу безпеки України, закріпивши правовий статус.

25 березня 2001 року виникло професійне свято співробітників СБУ. Його заснували відповідно до указу Про День Служби безпеки України президента, враховуючи заслуги СБУ в справі захисту державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, законних інтересів держави, забезпеченні прав і свобод людини та громадянина.

Цікаві факти про СБУ

Служба безпеки співпрацює з близько сотнею правоохоронних органів та спецслужб 60 держав та з 63 профільними структурами у складі міжнародних організацій, зокрема НАТО, ЄС, ОБСЄ та ООН.

В архіві спецвідомства зберігається близько 180 тисяч томів матеріалів, найстаріші - 1918 року.

У 2015-му було знято державну таємницю з документів радянських спецслужб, що зберігаються в архіві.

2015-го біля будівлі СБУ з’явилася скульптура Козак-переможець, яка символізує перемогу над злом, що загрожує Україні. Він став одним із символів СБУ.

"Життя - Батьківщині! Честь - нікому!" - звучить девіз Центру спеціальних операцій "А" (спецпідрозділу "Альфа").

"Ваша безпека - наша турбота" - девіз Служби безпеки.

Нагадаємо, що Синод Православної церкви України дозволив священикам спільно з віруючими приймати рішення про перехід на новоюліанський календар.

  • Вас також може зацікавити:

Унікальний час нових змін: нумеролог розповіла про важливість дзеркальної дати 23.03.2023

Присвячений партизанському руху: у мережі з'явився оригінальний календар

Рослини добре приживуться і дадуть чудовий урожай: місячний посівний календар на березень