RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Перерахунок пенсій українцям: чому деякі одержують мізерні суми

В Україні розмір пенсійної виплати не може бути нижчим за розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 грудня 2022 року – 2093 грн). Люди з маленькими пенсіями шукають відповіді на запитання, чому вони одержують так мало.

Роз'яснення з цього приводу надав незалежний консультант Сергій Коробкін, пише "На пенсії".

"Вичитала у вашій газеті, що пенсіонери віком від 65 років мають отримувати 2400-2600 гривень. Мені 66 років, а отримую всього 2386 гривень. Поясніть, що в мене не так. Загальний стаж - понад 38 років, і ще продовжую працювати" , - запитала мешканка Київської області.

Консультат пояснив, що розмір виплат пояснюється тим, що пенсіонерка продовжує працювати. Мінімальна пенсія за віком дорівнює розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Однак для людей старших 65 років зі стажем 30 років (жінки) та 35 років (чоловіки) мінімальна пенсія за віком становить 40% від мінімальної зарплати. З 1 жовтня 2022 року мінімальна зарплата в Україні становить 6700 гривень, відповідно, мінімальна пенсія для зазначеної категорії громадян становить 2680 гривень.

Читайте також: Менше бути не може: Конституційний суд України ухвалив рішення про розмір пенсій

"Але є важливий нюанс. Коли підвищується прожитковий мінімум або мінімальна зарплата, то пенсії працюючих людей не перераховуються. Такі пенсії вираховуються із застосуванням застарілих показників, поки людина не звільниться. Тому у вашому випадку, незважаючи на неодноразове підвищення мінімальної зарплати та мінімальної пенсії, розмір вашої пенсійної виплати до цих показників поки що не підтягується", - пояснив Сергій Коробкін.

Раніше "Апостроф" розповідав, які пенсії отримують депутати Верховної Ради.

  • Вас також може зацікавити:

Індексацію провели, а тепер заберуть назад: українці схвильовані підвищенням тарифів на комуналку

Геноцид простих пенсіонерів: українці шоковані результатом індексації

Отримання пенсій полегшується: хто з українців зможе це зробити