RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

В Україні можуть переглянути прожитковий мінімум: що вирішили у Раді

Через повномасштабне російське вторгнення в Україні реальний прожитковий мінімум в середньому став у 2,5 рази вище за цифри у Державному бюджеті України. Така невідповідність потребує термінового вирішення, тому у Верховній Раді вирішили, що необхідно змінити підхід до розрахунку та застосування прожиткового мінімуму.

Про це йшлося під час слухань 15 лютого у Комітеті ВР з питань соцполітики та захисту прав ветеранів.

Читайте також: Відсоток підвищення пенсій на 2023 рік ще не визначено, але без грошей пенсіонери не залишаться – голова Пенсійного фонду

До перегляду прожиткового мінімуму підходитимуть комплексно, з урахуванням державного бюджету. Перший заступник голови комітету Михайло Цимбалюк заявив, що учасники слухань напрацювали низку рекомендацій для українського уряду.

За результатами слухань, Кабміну рекомендовали:

  • сприяти підвищенню сукупного доходу українців, враховуючи всі види держсоцпідтримки до рівня фактичного розміру прожиткового мінімуму (ПМ);
  • удосконалити методологію визначення ПМ на базі міжнародних стандартів та досвіду із залученням сторін соціального діалогу та громадськості;
  • для комплексного перегляду системи соцзахисту громадян розробити та внести на розгляд ВР проєкт Соціального кодексу;
  • коли закінчиться або призупиниться воєнний стан у країні, опрацювати питання підвищення розмірів ПМ і мінімальної ЗП на 2023 рік.

Про хід виконання відповідних рекомендацій уряд має відзвітуватися Комітету до 1 червня.

Прожитковий мінімум є базовим соціальним стандартом для обґрунтування розміру мінімальних пенсійних виплат за віком, отримання від держави соцдопомоги, регулювання оплати праці та інших доходів громадян.

Нагадаємо, в Україні планують запровадити накопичувальну пенсійну систему, завдяки якій українці зможуть передавати пенсії у спадок, в той же час поки що перерахунок виплат для працюючих та непрацюючих пенсіонерів відрізняється через різні принципи їх розрахунку.