RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Де зараз в Україні відбуваються найважчі бої: свіжі карти

Станом на 8 квітня, 408-й день повномасштабного російського вторгнення, найзапекліші бої продовжуються біля Мар'їнки Донецької області. Водночас ЗСУ відбило 29 наземних атак противника в тому районі.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Читайте також: Ліквідовано понад півтисячі окупантів, літак і 7 БПЛА ворога: зведення втрат РФ в Україні

Луганська та Харківська області

Ворог здійснив обмежені наземні атаки на лінії Сватово-Кременна 7 квітня. За даними Генштабу ЗСУ, невдалі спроби наступу були зафіксовані біля Кремінної, Серебрянського лісництва (10 км на південь від Кремінної), Верхньокам'янського (18 км на південь від Кремінної) та Спірного (25 км на південь від Кремінної).

За інформацією російських воєнкорів, загарбники здійснили наземні атаки в районі Торського, Терного, Невського та Макіївки (все за 14-21 км на захід або північний захід від Кремінної), а також нібито почали застосовувати термобаричну артилерію ТОС-1А поблизу Кремінної 6 квітня. Водночас бойовики групи ПВК "Вагнера" зазначають, що вони є основними російськими силами в районі Сіверська (18 км на південний захід від Кремінної).

Фото: understandingwar.org

Донецька область

Російські бойовики продовжують спроби просування в Бахмут та околиці. Російський воєнкор розмістив геолокаційні кадри, на яких зображено залізничний вокзал у центрі Бахмута. Це говорить про те, кажуть аналітики, що ворог просунувся до центру міста.

Також додаткові геолокаційні знімки за 7 квітня показують, що ПВК "Вагнера" стоять неподалік Бахмутської військової прокуратури в центрі міста, ймовірно, будівля захоплена ними. Як стверджують російські блогери, "вагнерівці" також нібито захопили стадіон "Металург", готель "Бахмут" та церкву Усіх Святих, а ЗСУ продовжують відступ на західну околицю Бахмута.

Фото: understandingwar.org

За даними Міноборони Великої Британії, російські війська, включаючи ВДВ, укріплюють район Бахмута і ефективніше використовують артилерію, що може свідчити про "гармонічнішу" спільну роботу керівництва Міноборони РФ і ПВК "Вагнера".

Як інформує Генштаб ЗСУ, окупанти невдало наступають на північний захід від Бахмута в районі Богданівки (6 км на північний захід) та Оріхово-Василівки (12 км на північний захід) та південно-захід від Бахмута в районі Іванівського (5 км на південний захід) та Білої Гори (15 км на південний захід). Водночас вони продовжили обстрілювати райони вздовж лінії фронту Авдіївка-Донецьк та готують наступальні дії у районі Мар'їнки.

Також рашисти безуспішно наступали в районі Авдіївки в районах Новокалинового (12 км на північний захід від Авдіївки) та Північного (5 км на захід від Авдіївки), на північно-західній околиці Донецька біля Первомайського та на південно-західній околиці Донецька.

Генштаб стверджує, що найзапекліші бої тривають біля Мар'їнки, де ЗСУ відбили 29 наземних атак із 80 загальних наземних атак за 7 квітня.

Фото: Maxar Technologies

Південь України

Ворог зміцнює оборони у захоплених частинах Запорізької та Херсонської областей. Окупанти вчинили обмежений наступ на південь від Запоріжжя. Також на геолокаційному знімку за 4 квітня зафіксовано, як український БПЛА завдає удару російському транспортному засобу. Це вказує на обмежений поступ загарбників на південь від Кам'янського, що за 30 км на південь від Запоріжжя.

Окрім того, рашисти 7 квітня знову обстріляли Запорізьку, Херсонську та Миколаївську областей. Запорізька ОВА зазначає, що ворог посилив інтенсивність обстрілів уздовж лінії зіткнення.

Фото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.org

Нагадаємо, боєць батальйону "Свобода" Ярослав Лисенко розповів про терміни битви за Бахмут.

  • Вас може зацікавити:

Свіже м'ясо: Росія формує з новобранних резервістів "Шторм Z" для штурму у Донецькій області

Російські окупанти обстріляли Очаков: є потерпілі серед цивільних - фото

Паніка лише росте: волонтер про настрої серед окупантів у Мелітополі