RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Битва за Бахмут та укріпрайони на півдні: свіжі карти

Росіяни заявляють, що захопили Бахмут на Донеччині, проте Збройні сили України продовжують контролювати частину міста.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Бої у Луганській та Харківській областях

Росіяни продовжують наземні атаки вздовж лінії Сватово-Кременної. Геолокаційні кадри показують, що російські війська, ймовірно, просувалися на південь від Білогорівки (12 км на південь від Кремінної). Генштаб ЗСУ повідомив, що окупанти вели безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки.

Читайте: Півтисячі окупантів, чотири танки та 16 "броньовиків": у Генштабі назвали свіжі втрати ворога

Крім того, російські війська продовжували намагатися відкинути українські війська на позиції на західному березі річки Жеребець поблизу Торського (14 км на захід від Кремінної) та Макіївки (22 км на північний захід від Кремінної).

Російські військкори стверджують, що війська РФ продовжували наступальні операції у Ямполівки (16 км на захід від Кремінної) та Невського (18 км на північний захід від Кремінної), а українські сили провели успішну контратаку поблизу Кривошиївки (11 км на північний захід від Кремінної), щоб взяти під контроль ділянку шосе Н-26.

Також російські джерела стверджували, що українські війська завдали удару ракетами HIMARS по позиціях ворога у Сватовому.

Бої на Донбасі

Російські війська просунулися далі на захід у центральний Бахмут і досягли незначних успіхів у південному та південно-західному Бахмуті. Російські джерела стверджують, що ПВК "Вагнера" захопили сільськогосподарський ліцей, залізничну станцію та елеватор у північному Бахмуті. Водночас голова ПВК Євген Пригожин заявив, що українські війська продовжують захищати Бахмут, постачають та зміцнюють свої сили у місті.

За інформацією Генштабу ЗСУ, українські сили відбили російські наземні атаки в Бахмуті, на північний захід від Бахмута в районі Хромового (2 км на захід) і Богданівки (6 км на північний захід), а також на південний захід від Бахмута в районі Предтечиного (13 км на південний захід).

Російські війська продовжували вести наземні атаки вздовж лінії Авдіївка-Донецьк. У Генштабі України повідомили, що Сили оборони відбили атаки поблизу Північного (5 км на захід від Авдіївки), Мар'їнки (27 км на південний захід від Авдіївки), Перемоги (5 км) на південний захід від Донецька та Новомихайлівки (10 км на південний захід від Донецька).

І російські, і українські джерела повідомляли про важкі бої у Мар'їнці.

"Південна вісь"

Російські війська продовжують зміцнювати свої позиції на півдні України, готуючись до можливого українського контрнаступу. Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов повідомив, що російські війська посилили деякі райони в Херсонській та Запорізькій областях, щоб запобігти можливому просуванню українських військ.

Запорізька обласна адміністрація повідомила, що російські війська продовжують будівництво укріплень та мінування вздовж лінії фронту у Запорізькій області.

Російські джерела стверджують, що 13 квітня українські війська продовжували розвідувальні дії поблизу російських оборонних пунктів у районі Роботине (14 км на південь від Орєхова) у Запорізькій області.

Станом на 13 квітня російські війська продовжують створювати загрозу безпеці Запорізької атомної електростанції. Українська державна енергетична компанія "Енергоатом" повідомила, що російські війська продовжують мінувати території поблизу ЗАЕС і одна з мін вибухнула біля диспетчерської четвертого енергоблока об'єкта.

Російські війська продовжували регулярні обстріли на захід від Гуляйполя і в Миколаївській та Херсонській областях, завдавши ударів по Херсону та Очакову.

Нагадаємо, як писав "Апостроф", прем'єр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що українська армія отримає чергову партію винищувачів МіГ-29.

  • Вас може зацікавити:

"Брали вже 100 разів": боєць ВСУ висміяв слова росіян про "взяття" Бахмута

Знайшли альтернативу ракетам: у чому недоліки авіабомб, які використовує Росія

Чорнобаївка №2: боєць ЗСУ розповів, чого очікувати від росіян у районі Вугледару