RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Десять цікавих фактів про Великдень, про які ви могли не знати

Настала Велика субота, наближається одне з найбільших християнських свят - Великдень.

"Апостроф" зібрав цікаві факти про Великдень.

1. Звичай дарувати один одному фарбовані яйця давніший за християнство - так чинили ще стародавні єгиптяни і перси. Вони обмінювалися ними, святкуючи початок весни. Яйця були символом родючості.

2. В Україні найбільше шоколадне великоднє яйце було виготовлено в 2009 році. Його вага склала 30 кілограмів, а висота - 1 метр.

3. Найбільше пасхальне яйце знаходиться в Вегревіллі, Альберта, Канада. Воно важить близько 2 тонн та має близько 8 метрів у довжину.

4. А ось найбільшу у світі паску спекли в 2011 році в селищі Ялта Донецької області. Великодня випічка мала висоту 2,4 метра та важила понад 2 тонни.

5. Біля вівтаря під час нічної пасхальної служби з 4 століття нашої ери та до сьогодні ставлять велику свічку, від якої запалюють всі інші світильники в храмі - головна свічка є символом Ісуса Христа, а її полум'я – символом Воскресіння.

Читайте також: Сходження Благодатного вогню у 2023 році: онлайн-трансляція

6. У багатьох країнах Великдень пов'язаний також з образом ягняти. На святкових листівках його зображують поруч з хрестом і написом "Agnus Dei" (Агнець Божий).

7. У США не уявляють Великодня без катання яєць газоном. Переможцем змагання стає той, хто далі за всіх без зупинки зможе прокатати своє фарбоване яйце. Наймасовіше змагання у Великодню неділю влаштовують на газоні біля Білого дому у Вашингтоні.

8. У Швеції на Великдень маленькі дівчатка одягаються в лахміття і старий одяг та ходять від дверей до дверей з мідним чайником і збирають частування. Також у передвеликодні дні шведи і фіни запалюють багаття і запускають феєрверки.

9. У Болгарії на Великдень роблять величезну кількість глиняних горщиків та скидають їх з верхніх поверхів будинків на землю: це означає перемогу добра над злом. Глиняні шматочки збирають перехожі - на щастя.

10. У латиноамериканських країнах і деяких районах Греції виготовляють опудало апостола Юди, що зрадив Христа та спалюють його.

Раніше "Апостроф" розповідав, яка погода буде на Великдень в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Велика субота 2023: сильні молитви, які треба читати перед Великоднем

"Не піддавайтеся на провокації": СБУ звернулася до українців напередодні Великодня

Як зробити свято для рідних радісним та приємним: 5 ідей подарунків на Великдень