RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Керівники двох закарпатських громад попросили ОДА надати їм право бути замовниками курорту "Свидовець"

На Закарпатті Ясинянська та Усть-Чернянська громади звернулися до обласної адміністрації з проханням дозволити громадам виступити замовником інвестиційного проекту – гірськолижного курорту "Свидовець".

Про це вони повідомили під час круглого столу, де взяли участь представники місцевої влади та громадськості, екологи та економісти, повідомляє видання "Гордон".

Голова Ясинянської ОТГ Андрій Делятинчук заявив, що мешканці громади понад 5 років хочуть реалізувати проект, який має створити 30–40 тисяч робочих місць та забезпечити регулярні податкові надходження до місцевих бюджетів. За його словами, справа не рухається з місця через судову тяганину з місцевими лісозаготівельниками та протестами екоактивістів.

"Усі суди підтвердили законність будівництва курорту, тепер необхідно, щоб хтось виступив замовником проекту. Закликаємо Закарпатську обласну адміністрацію передати громаді право бути замовником проектної документації. Ми готові дослухатися кожного і реалізувати проект з урахуванням усіх екологічних норм. До речі, екоактивісти були запрошені, проте не прийшли", – наголосив він.

За його словами, проект вирішить кілька серйозних проблем: "Бюджет села Паляниці після появи курорту зріс у 300 разів. За цей час із села ніхто не виїхав за кордон на заробітки. Земля, раніше приватизована жителями, стала цінним капіталом – її вартість зросла у сотні раз. Люди відкрили готелі, зелені садиби, ресторани, магазини, пам'ятки, підприємства сфери послуг. До повномасштабної війни курорт відвідувало понад 1 млн туристів на рік, третина з яких - з-за кордону. Окрім того, реалізація проекту значно покращить інфраструктуру краю, адже передбачає створення централізованої системи водопостачання, будівництво доріг і так далі за рахунок інвесторів. Загальна очікувана сума інвестицій - $2 млрд, інвестор проходитиме відкритий конкурс", - перерахував глава Ясинянської ОТГ.

Також завдяки цій ініціативі вирубування лісів у регіоні зменшиться, вважає завідувач кафедри фізичної географії та раціонального природокористування Ужгородського національного університету Степан Поп, який з іншими фахівцями розробляв звіт щодо оцінки впливу проекту на навколишнє середовище: "Для будівництва "Свидівця" необхідне проведення щорічних вирубок на площах 35–38 га в межах територій, де ведуться рубки головного користування (промислова лісозаготівля), протягом 12 років. Планована площа рубок становитиме не більше 6% від щорічних у Чорнотинському, Довжанському, Станіславському та Свидовецькому лісництвах. Для забезпечення дотримання вимог природоохоронного законодавства органами виконавчої влади Закарпаття замовлено звіт щодо оцінки впливу на довкілля", - зазначив він.

За його словами, для розробки звіту залучили понад 30 кваліфікованих науковців.

"Початок будь-яких будівельних робіт не може передувати оприлюдненню звіту, його громадським обговоренням та узгодженню Мінекології. Проектована забудова курорту не торкається об'єктів природно-заповідного фонду місцевого, регіонального та державного значення згідно з офіційним реєстром. Забудови Свидовецького хребта не буде. Туристична інфраструктура буде розміщена на територіях навколишніх сіл", – наголосив учений.