RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Депутат Вінницької облради Мазур з орбіти Гройсмана потрапив у науковий скандал - ЗМІ

Депутат Вінницької облради Геннадій Мазур, якого звинувачують в допомозі експрем'єру Володимиру Гройсману розхитувати ситуацію в регіоні, потрапив у скандал із замовною дисертацією.

Про це пише видання "Телеграф" у статті "Людина-фейк Геннадій Мазур допомагає Гройсману деградувати".

Згідно Вікіпедії, Мазур був кандидатом, пізніше став доктором економічних наук. Має професорський науковий ступінь, є автором низки наукових публікацій. Втім, як пишуть журналісти, Мазур міг замовити дисертацію, після чого отримав звання кандидата економічних наук.

"На сайті Національної бібліотеки України ім. В.І.Вернадського вдалося знайти та завантажити текст автореферату Мазура Г.Ф. до його дисертації "Соціально-економічні проблеми розвитку села та шляхи їх вирішення (регіональний аспект)"… За допомогою відомого антиплагіатного сервісу StrikePlagiarism.com вдалося перевірити унікальність викладеного тексту. З'ясувалося, що подібний на 77,52% текст викладено на ресурсі samzan.net… samzan.net є популярною площадкою для збору замовлень на написання студентських та наукових робіт "під ключ", — йдеться в статті.

Розслідувачі звертають увагу на рядок пошуку цього сервісу, на якому основними користувачами ресурсу є мешканці рф.

"Ресурси, подібні samzan.net часто викладають приклади своїх робіт через певний час, після здачі роботи замовнику. В цьому випадку співпадіння складає трохи більше 77%", - зазначається в матеріалі.

Журналісти припускають, що Мазур у 2007 році, ймовірно, замовив підготовку своєї дисертації або її частини через samzan.net, і "захистив таку де-факто фейкову дисертацію та отримав звання кандидата економічних наук". Також журналісти вказали, що на сторінці Мазура в Вікіпедії вказано, що він є автором "5-ти монографій, 5 публікацій у виданнях, які входять до бази Scopus".

"Якщо перейти з Вікіпедії по вказаному посиланню, то можна з’ясувати, що дійсно, йдеться про людину "Mazur Hennadii", але працює ця людина у Вінницькому обласному клінічному диспансері, і аж ніяк не в облраді… Очевидно, якщо Гройсману лишилося спиратися на таких людей епохи Януковича, як Геннадій Мазур, то це вже може свідчити про серйозну кадрову та політичну кризу і деградацію всередині колись перспективної команди на обласному рівні", — сказано в публікації.

З 2018 року Мазур позиціонує себе як науковець-економіст, працюючи професором кафедри управління та адміністрування КЗВО "Вінницька академія безперервної освіти". Засновником цього закладу вищої освіти є Вінницька облрада, депутатом якої є пан Мазур. Таким чином, він "одночасно сидить в двох кріслах", зазначають у матеріалі.