RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

НАТО виконало "райдер" Залужного: військовий експерт розповів, що гальмує український контрнаступ

Хоча країни-члени НАТО передали Україні 98% обіцяної техніки з того переліку, який раніше озвучував Головком ЗСУ Валерій Залужний, наразі українському наступу заважають дощі, які призвели до бездоріжжя.

Про це у своїй колонці для "Апострофа" пише військовий експерт, співголова громадської ініціативи "Права справа" Дмитро Снєгірьов.

"Якщо виходити з інформації, яку раніше озвучував Головком ЗСУ Валерій Залужний в інтерв'ю виданню The Economist, Україні потрібні "300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць", то виходить, що загалом запити нашої країни виконані країнами НАТО приблизно на 98%. Тут Єнс Столтенберг має всі підстави стверджувати, що Альянс виконав обіцянки. З цього випливає, що представлених 230 танків та 1550 одиниць бронетехніки достатньо для створення умов для успішного контрнаступу ЗСУ", - зазначив він.

У той же час експерт наголосив, що зброї ніколи не буває багато. Україні потрібні і ствольна артилерія, і РСЗВ, здатні бити на відстань понад 60 км. Саме така зброя дозволить нам бити по складах із БК, місцях скупчення людей та важкої техніки ворога, готуючи ґрунт для подальших наступальних операцій. Саме за таким сценарієм Сили оборони України витіснили ворога з території Харківської області.

"Поки що українському наступу заважає погода, дощі, які призвели до бездоріжжя. Фактично успіх українського контрнаступу залежатиме лише від одного чинника, а саме: погодних умов та подальшого висихання ґрунту. Особливо якщо ми говоримо про північний схід та південь України, багато залежатиме саме від погоди", - пише Снєгірьов.

Читайте також: Російська армія не готова до неминучого контрнаступу України — CNN

Минулого тижня йшли дощі, цього тижня синоптики також не обіцяють стійку сонячну погоду. Після дощів пересування по місцевості буде поганим, створить додаткові проблеми з пересування важкої бронетехніки.

"Багнюка – проблема як для колісної, так і для гусеничної техніки. Збільшується опір ґрунту, відповідно великі витрати пально-мастильних матеріалів. Якщо важка бронетехніка рухатиметься колоною, достатньо проїхати одній танковій роті, колісна техніка зав'язла ще глибше", - пояснив експерт.

Аналогічну думку озвучують і представники західних розвідок, зазначаючи, що подальший перебіг подій на лінії фронту залежатиме від погоди. Відповідно, чекати на механізований прорив Сил оборони України позицій російських окупантів поки не варто.

Детальніше читайте у колонці Дмитра Снєгірьова для "Апострофа": Мінлива погода: як НАТО підготувало Україну до контрнаступу

  • Вас також може зацікавити:

Знищено 15 з 18 крилатих ракет: Залужний розповів про наслідки ракетної атаки РФ

Окупанти прислали в Україну поповнення "вагнерівців", яких вже попередили про розстріл в разі втечі — Генштаб

Пригожин погрожує вивести "вагнерівців" з Бахмута і хоче переконати Кремль перейти до оборони — ISW