RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Пригожин погрожує вивести "вагнерівців" з Бахмута і хоче переконати Кремль перейти до оборони — ISW

Засновник російської приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин вимагає від військового командування РФ надати найманцям його ПВК більше боєприпасів – інакше він погрожує вивести свої сили з українського Бахмута.

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW) від 29 квітня.

Окрім цього, він продовжує переконувати керівництво РФ перейти до оборони на сході України. Спілкуючись з прокремлівським блогером, Пригожин заявив, що найманці "Вагнера" планують продовжувати воювати у місті, проте, якщо ситуація негайно не покращає, їм потрібно буде "організовано відійти або залишитися і померти".

При цьому, до того, як Міноборони РФ прийняло очевидні зусилля щодо зменшення свого впливу на "Вагнера", "кухар Путіна" заявляв, що його ПВК потребує близько 80 000 снарядів на день. Тепер же він поскаржився, що вони отримують лише 800 із 4000 снарядів на день, які просили.

Читайте також: ЗСУ відбили близько 60 атак ворога, після "бавовни" в Криму окупанти масово пишуть рапорти — Генштаб

Пригожин пафосно стверджував, що група "Вагнера" та помічник командувача окупаційних військ Росії в Україні Сергій Суровікін розробили стратегію "перемелювання" українських військ в місті Бахмут. За його словами, саме ця тактика забрала ініціативу ЗСУ на полі бою.

"Згадка Пригожиним Суровікіна, ймовірно, є спробою приєднатися до нього публічно, оскільки прихильність глави РФ Володимира Путіна відходить від мережі начальника російського Генерального штабу генерала армії Валерія Герасимова", – припускають в ISW.

На думку аналітиків, Пригожин спробує відновити доступ до більшої кількості боєприпасів, оскільки Путін знову перетасовує російське військове керівництво, що може бути корисним для "вагнерівців".

Також Пригожин не залишає спроб переконати Кремль перейти до оборони на сході України. Він заявив, що український контрнаступ може відбутися до 15 травня, але російські військові не поспішають готуватися до відбиття атак.

"Загроза Пригожина піти з Бахмута може також вказувати на те, що він побоюється, що російські позиції в тилу міста є вразливими для контратак", – резюмували в ISW.

Раніше ми писали, що на думку військового експерта Олега Жданова, у той час, коли російські мобілізовані ще не були готові до відправки на війну проти України, Кремль вирішив використати ресурси голови ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, щоб стабілізувати фронт, а зараз "кухареві Путіна" "світить" ліквідація.

  • Вас може зацікавити:

Розслідувачі вирахували "вагнерівців", які вбивали дітей в Україні: фото

Беруть навіть "психів": нові подробиці вербування росіян у ПВК "Вагнер"

Концентрат гидоти: український художник показав справжню особу "вагнерівців"