RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

В Україні відзначають День пам’яті і примирення: "Ніколи знову" замість російського "Можем повторить"

Сьогодні, 8 травня, Україна відзначає День пам'яті та примирення. Відзначати День памʼяті та примирення 8 травня – європейська традиція вшанування пам'яті про загиблих у Другу світову війну.

Про історію пам'ятного дня розповів Український інститут пам'яті.

Читайте також: В Росії скасовують паради до 9 травня: розвідка Британії назвала причину

9 травня в Україні, на відміну від РФ, проголошено "Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні". Таке рішення було прийнято 9 квітня 2015 року Верховною Радою у рамках пакета законів про декомунізацію.

Друга світова війна, яка тривала з 1939 до 1945 року, була одним із найкривавіших та найбільших збройних конфліктів в історії людства. Участь у ній брали понад 60 держав. Бойовими діями були охоплені Європа та Східна Азія, Африка й Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Загинуло від 50 до 85 мільйонів людей. Україна була одним з основних полів битв Другої світової війни, і простором, де тоталітарні режими – нацистський і радянський – вчиняли масові злочини.

Другий рік поспіль українці проводять цю памʼятну дату в умовах сучасної повномасштабної війни Росії проти України, яку називають найбільшою війною в Європі з часів Другої світової. Чимало жахіть війни, які раніше асоціювалися з останнім глобальним конфліктом, стали реальністю в Україні внаслідок воєнних злочинів російської армії та керівництва РФ.

Сучасна повномасштабна війна вплинула й на ставлення до памʼяті про Другу світову. Згідно з опитуванням, яке провів Київський міжнародний інститут соціології в січні 2023 року, 62% українців підтримують відзначення саме Дня памʼяті та примирення 8 травня. Підтримка відзначення 9 травня як Дня перемоги над нацизмом скоротилася до 22%. Також 62% вважають, що необхідно вшановувати всіх, хто загинув чи постраждав у Другій світовій війні. Абсолютна більшість – 85% вважає Радянський Союз відповідальним та співпричетним до розв'язання Другої світової війни.

З 2014 року символом памʼяті про Другу світову війну є червоний мак. Мак є визнаним у світі символом памʼяті за загиблими у битвах з часів Першої світової війни.

Законом "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки" забороняється публічно використовувати символіку комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних прапора, герба, а також інших символів СРСР та союзних республік. При цьому заборона не поширюється на символіку, яка є, наприклад, на бойових нагородах чи ювілейних медалях – Україна вшановує заслуги ветеранів. Не стосується він також оригіналів бойових прапорів.

В Україні також заборонено використовувати пропаганду так званої "георгіївської стрічки" – символу, під яким російські агресори та сепаратисти Криму та Донбасу окупували українські землі та вбивали громадян України.

Раніше ми писали про те, як Путін повернув Росію у сталінський час.

Вас також може зацікавити:

У росіян "бавовна" на складі боєприпасів між Донецьком та Іловайськом: фото та відео

ЗСУ влаштували потужний "хлопок" окупантам у Токмаку: з'явилися подробиці

У Ленінградській області горів ангар з гелікоптерами: що відомо про "хлопок"