RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Британія готує для передачі Україні ракети великої дальності — WP

Великобританія, схоже, готова відправити Україні ракети великої дальності, в яких адміністрація Байдена довгий час відмовляла їй.

Про це пише The Washington Post.

Повідомляється, що в оголошенні про закупівлю, розміщеному Міжнародним фондом для України, висловлено зацікавленість у наданні ударних засобів із дальністю до 300 кілометрів.

Читайте також: Україна отримала 10 літаків МІГ-29 від Польщі: деталі

За словами британського чиновника, який відмовився підтвердити тип, терміни або кількість зброї, що розглядається, остаточного рішення прийнято не було. Але повідомлення є суттєвим кроком до того, щоб сама Великобританія постачала такі боєприпаси, а запитані характеристики та можливості відповідають її крилатим ракетам повітряного базування Storm Shadow.

"Україна давно просила західні країни надати ракети більшої дальності, стверджуючи, що така зброя може змінити хід війни... Оскільки Київ готується розпочати великий контрнаступ вже в найближчі кілька тижнів, здатність завдати удару далеко за лінією фронту Росії допоможе розчистити шлях для наземного наступу з застосуванням танків та піхоти", - йдеться у матеріалі.

Повідомляється, що Storm Shadows можуть встановлюватись на українські літаки радянського виробництва та долітати до території Росії.

Раніше Москва звинуватила Київ у тому, що він адаптував безпілотники для використання на далеких дистанціях під час атак у глибині Росії. Київ не взяв на себе відповідальність за жодну з атак, але заявив про своє право вражати внутрішні об'єкти Росії зі власної зброї.

Занепокоєння тим, що Україна запустить ракети по цілях в Росії, є ключовою причиною, через яку адміністрація США неодноразово відкидала заклики України поставити американські боєприпаси великої дальності.

Сполучені Штати надали високоточні реактивні системи залпового вогню, зокрема високомобільну артилерійську ракетну систему або HIMARS, але тільки з боєприпасами, дальність яких обмежена приблизно 80 км.

Вас може зацікавити:

Україна отримає 80 танків Leopard 1 від Данії та Німеччини: коли прибудуть

Полювання на Patriot: що задумали у Кремлі

Україна отримає від США новий пакет військової допомоги на $300 млн: що увійде