RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Чехія скоротить соцвиплати біженцям з України: озвучено причину

Чехія має намір скоротити соціальну допомогу для біженців з України, які знайшли у цій країні захист.

Про такі плани розповіли у чеському Міністерстві фінансів.

Читайте також: Українці можуть замінити права водія у ще одній країні Європи

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну та напливу біженців Чехія надавала усіляку їм підтримку. За цей час на українців витратили близько 1,5 млрд євро, дві третини цієї суми – з державного бюджету. Найбільше грошей пішло на соціальні виплати.

Так, соцдопомогу українцям виплатили у сумі 11,7 млрд крон, що дорівнює 490 млн євро, а на житло – 7,6 млрд крон або 315 млн євро. На медичні послуги витратили 5,8 млрд крон або 240 млн євро.

Як зазначили у Міністерстві фінансів, близько 100 тисяч українців знайшли роботу і почали заробляти. Тепер частка з їхнього заробітку поповнює економіку країни за рахунок податків і зборів.

З огляду на все це, зараз уряд країни планує змінити соціальну підтримку. Українських біженців почнуть менше підтримувати з липня-2023. Зокрема, скоротяться видатки за екстрене житло, скасують "солідарні внески" для власників житла, які надали житло громадянам України.

Влітку українці почнуть отримувати гроші на житло у розмірі 3 тисячі чеських крон на особу в зареєстрованій квартирі та 2,4 тисячі крон – у незареєстрованій.

Так влада Чехії мотивуватиме українців самим заробляти собі на життя, оплачувати житло. Для призначення допомоги враховуватимуть джерело доходу та заощадження біженця.

Нагадаємо, українським громадянам літнього віку, які тимчасово проживають у Польщі, пояснили, як отримати пенсійні виплати.

  • Вас може зацікавити:

В Україні створили мобільний додаток для пошуку роботи за кордоном

Виїзд за кордон на автомобілі: що потрібно знати чоловікам

Отримати закордонний паспорт, не виходячи з дому: як оформити документ та скільки коштує