RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

День вишиванки 2023: програма заходів у Києві та інших містах

В українських містах 18 травня, до традиційного Дня вишиванки, проведуть низку заходів. Зокрема святкові заходи заплановані у Києві, Львові, Кропивницькому, Одесі, Хмельницькому та Тернополі.

Інформація про розклад заходів розміщена на офіційних сторінках органів державної влади та ЗМІ.

Читайте також: В Україні відзначають День вишиванки: історія та традиції свята, про яке знають у всьому світі. Фото

Зокрема, у Києві кияни та гості столиці мають можливість відвідати Національну оперету України, де 18 травня відбудеться концерт до Дня вишиванки "Музика незламних сердець".

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (територія Національного заповідника Києво-Печерська Лавра, вул. Лаврська, 9) 17-31 травня проходитиме виставка українських сорочок із колекції музею до Дня вишиванки та Міжнародного дня музеїв.

Київський літературно-меморіальний музей Максима Рильського (вулиця Максима Рильського, 7) презентує 18 травня прем’єрний показ вистави "Селфі з кумом" театру поезії "Мушля".

21 травня музей "Садиба на Кудрявці" (вул. Кудрявська, 9) організовує концерт "Аквая Дел" приурочений до Дня Вишиванки, а в музеї Гетьманства (вул. Спаська, 16-Б) розпочалася виставка вишитих робіт Світлани Ліпінської "О, Господь, уквітчай Перемогою нашу неньку, Тобою даровану!", яка триватиме до 31 травня.

Святкові заходи з нагоди Дня вишиванки у Львові стартували ще 17 травня, і продовжаться 18 травня. Також у неділю, 21 травня, на львів’ян та гостей міста підготували тематичну виставку у Шевченківському гаю. 18 травня відбудуться тематичні зустрічі та майстер-класи у низці львівських бібліотек та художній школі. У музеї народної архітектури та побуту у Львові відбудеться презентація мистецького альбому "Вишивка Жидачівщини".

У Кропивницькому також відбудеться низка заходів до Дня вишиванки.

О 10:00 – виставка, майстер-клас дo Дня вишиванки від етнoлабoратoрії Баба "Єлька".

11:00 – виставка "Сoрoчку мати вишила мені", Обласний центр нарoднoї твoрчoсті, вул. Гoгoля, 66

Окрім того, відбудуться тематичні заходи від обласної бібліотеки, обласної бібліотеки для дітей та обласної бібліотеки для юнацтва. Прoтягoм дня у Музеї мистецтв функціонуватиме Віртуальна експoзиція твoрів дo Дня вишиванки.

В Одесі 18 травня 2023 року з 13:00 до 14:30 у ротонді Міського саду відбудеться святкова програма "Місто щасливих родин". Захід приурочений до Дня матері, Міжнародного дня сім’ї та Дня вишиванки.

Також о 14:30 у ротонді розпочнеться концерт камерного оркестру Black Sea Orchestra (керівник – Олеся Пістова), присвячений Дню вишиванки. З 16:30 учасникам свята представлять концертну програму до Дня вишиванки одеські артисти в рамках акції "З піснею до Перемоги".

Цього дня у Хмельницькому проведуть ряд заходів з нагоди свята. Зокрема, на майданчику поблизу кінотеатру імені Шевченка проведуть дефіле "Вишиванка – твій генетичний код".

У Тернополі з нагоди свята 18 травня о 13:00 год розпочнуться культурно-мистецькі заходи, які пройдуть на відкритому сценічному майданчику біля пам’ятника Іванові Франку.

Також у день свята о 15:00 год усі охочі зможуть безкоштовно переглянути фільму "Спадок нації", у приміщенні кінотеатру "Злата" за адресою вул. Івана Франка, 8. 18 травня проїзд у громадському транспорті Тернополя для пасажирів у вишиванках буде безкоштовним.

Раніше ми розповідали про те, що означають традиційні орнаменти на вишиванках.

Вас може зацікавити:

"Залізний Арні" тепер у вишиванці: уродженець Бучі подарував Шварценеггеру цінний подарунок

Історія вишиванки – походження, розвиток та символіка цього національного українського елемента одягу

Блогерка показала, як носити вишиванки і виглядати сучасно: фото