RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

В Україні відзначають День вишиванки: історія та традиції свята, про яке знають у всьому світі. Фото

Традиційно вишиванка має величезне значення для кожного українця не лише як елемент святкового, народного одягу, а і як складова українського культурного коду та етнічної спадщини.

"Апостроф" розповідає про історію Дня вишиванки, традиції та символи цього свята.

Читайте також: Виглядає краще, ніж будь-коли: пам'ятник The Beatles у Британії одягли у вишиванки до "Євробачення"

Історія вишиванки має глибоке коріння, адже елементами вишивки прикрашався навіть одяг скіфів, які проживали на землях сучасної України ще до нашої ери. У Київській Русі було прийнято носити вишитий одяг, про що згадують мандрівники та історики тих часів. Український народ крізь віки проніс любов до вишиванки та зберіг ці традиції. У кожному регіоні України є свої особливості вишивання та символізм елементів орнаменту на одязі.

В Україні з 2006 року День вишиванки відзначають кожен третій четвер травня. 2023 року він припадає на 18 травня. Ця дата не прив'язана до державного чи релігійного свята, вона скоріше символічна. Ідею свята запропонувала студентка історичного факультету Чернівецького національного університету Леся Воронюк. Вона запропонувала одногрупникам вибрати день та прийти на заняття в етнічному одязі. Ідею студентки підтримали студенти та викладачі університету, і з роками ця традиція поширилася по всій Україні. В умовах війни з Росією та надзвичайної консолідації українського суспільства День вишиванки в Україні буде ще одним приводом заявити, що ми – українці, вільний народ незалежної держави, яка відважно бореться із російським загарбником.

Всесвітній день вишиванки – міжнародне свято, яке покликане зберегти українські народні традиції. У День вишиванки кожен українець намагається підкреслити своє походження та підтримати свою країну. Вишиванку люблять носити як українські, так і іноземні політики, актори та навіть монархи європейських держав. Зокрема вишиванку носить президент Володимир Зеленський, мер Києва Віталій Кличко, посол США в Україні Мелінда Сіммонс, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та члени канадського парламенту, королева Іспанії Летиція та навіть мати Ілона Маска Мей Маск.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що актриса Келлі Разерфорд в українській сукні-вишиванці з'явилася на благодійному вечорі у Флориді.

Вас також може зацікавити:

Блогерка показала, як носити вишиванки і виглядати сучасно

Історія вишиванки - походження, розвиток та символіка цього національного українського елемента одягу

З Днем вишиванки! Найкращі листівки та привітання у віршах та прозі